A Manchester City tulajdonosa is csúnyán megütheti a bokáját a szankciók miatt

Manszúr bin Zaya Al Nahyan sejket azzal vádolják, hogy számos szankcionált személyt segített abban, hogy „feltűnés nélkül élvezhesse a vagyonát” Dubajban.

A Manchester City labdarúgóklub tulajdonosával szemben a brit külügyminisztérium vizsgálatot indíthat, mert állítólag segített Roman Abramovicsnak és más magas rangú oroszoknak kijátszani a szankciókat.

Manszúr sejket azzal vádolják, hogy lehetővé tette, hogy az Egyesült Arab Emírségeket, ahol miniszterelnök-helyettes, elárasszák a Vlagyimir Putyinhoz hű oligarchák szuperjachtjai és magánrepülőgépei.

A nemzetközi büntetőjogászok által a brit külügyminiszternek benyújtott jogi beadványban Manszúr sejket úgy jellemzik, mint aki „központi szerepet” játszott abban, hogy a szankciókkal sújtott orosz oligarchák a közel-keleti államba áramoljanak Ukrajna februári megtámadása óta.

A háborúra a Nyugat példátlan szankciócsomaggal válaszolt, amely elsősorban a Putyin rezsim támogatóinak tartott oligarchák ellen irányult.

A szándék az volt, hogy ha kulcsfontosságú támogatóit megfosztják a hatalmas vagyonukhoz való hozzáféréstől, az segíthet nyomást gyakorolni Moszkvára.

A milliárdos sejket azonban, aki 2008 óta a Manchester City tulajdonosa, a héten azzal vádolták meg, hogy számos szankcionált személyt segített abban, hogy vagyonuk átruházásával tovább „élvezzék vagyonukat”.

Abramovics Boeing Dreamliner magánrepülőgépe, amely a feltételezések szerint 320 millió fontot ér, a háború kezdete óta Dubajban állomásozik.

Júniusban egy amerikai bíróság a szankciók elrendelte a repülőgép lefoglalását.

A világ legnagyobb és legpazarabb szuperjachtjai közül február óta több is az Emírségekbe került.

Ezek közé tartozik a Madame Gu, egy 140 millió fontot érő hajó, amely Andrej Skoch acélmilliárdos és orosz képviselő tulajdona.

A hatalmas hajón helikopterleszálló, edzőterem és egy klub is található.

Az orosz pénzek idei beáramlása az Egyesült Arab Emírségekbe a jelentések szerint a gazdaság egyes részeit is fellendítette, ugyanakkor az ingatlanárak is megemelkedtek.

Roman Abramovics személyesen jutatta ki Oroszországból a brit hadifoglyokat

Az egyik brit hadifogoly egy interjúban mesélt az orosz börtönökben átélt brutális kínzásokról, és a nem mindennapi szabadulásukról.