Moszkvai közgazdász professzor: Az orosz gazdaság télre halott lesz

„A gazdasági következmények senki számára nem maradnak majd észrevétlenek Oroszországban – ebben biztos vagyok. A mozgósítás fel fogja gyorsítani azt a gazdasági válságot, amelyet Oroszország ukrajnai inváziója okozott” – véli Vlagyiszlav Inozemcev orosz akadémikus, a Moszkvai Állami Lomonoszov Egyetem Világgazdasági Tanszékének professzora és tanszékvezetője.

Inozemcev szerint, amit a mozgósításról tudunk, azt a Kreml tisztviselőitől (nem sokat) és az egyszerű oroszoktól (sokkal többet) tudjuk. A hatóságok arról számoltak be, hogy 300 000 állampolgárt terveznek behívni, akik többnyire megfelelő katonai szakértelemmel és harci tapasztalattal rendelkeznek. A beszámolók szerint azonban egyes közép-oroszországi körzetek 800 újonc előállítására kaptak utasítást, míg más régiók 20 000 ember mozgósítására számítanak, ami megerősíti az egymillió, sőt 1,2 millió főben meghatározott mozgósítási célról kiszivárgott adatokat. A rendőrség és nemzeti gárda razziákba kezdett, az utcán, a metróban vagy az út széléről gyűjtik össze a férfiakat.

„Ez az „orosz típusú” mozgósítás valóban katasztrofális kockázatokat rejt magában a nemzetgazdaság számára”

– véli a professzor.

A Lomonoszov professzora felhívta a figyelmet az aránytalanul nagy mozgósításra a távoli orosz régiókban, a vidéki területeken és a kisvárosokban. Voltak olyan esetek az orosz Távol-Keleten, Burjátföldön és Jakutföldön, amikor a helyi közösség férfi lakosságának közel felét összeterelték és sorozóállomásokra vitték.

„Ennek eredményeként az amúgy is stagnáló helyi gazdaságot az összeomlás szélére sodorják, ami háztartások ezreit hagyja megélhetés nélkül, és tönkre teszi a helyi kis- és középvállalkozásokat.

Az én szemszögemből nézve, míg a mozgósítás előtt az orosz GDP 4-5%-os visszaesésére számítottam, ma még a tavaszi előrejelzésem, amely szerint 10%-os zuhanás várható, is túlságosan optimistának tűnik”

– írja Inozemcev.

Igaz, Oroszország az utóbbi időben a nagyvárosok és a nagyvállalatok gazdasága volt (csak Moszkva a GDP több mint 20%-át adja), de a professzor szerint van egy fontos tényező, ami ebből következik:

„A vidékiekkel ellentétben a megavárosok „kifinomult” lakói nem szívesen trágyázzák testükkel az ukrán földet.

Tízezrek menekülnek (és itt nem a határátkelőhelyeket megrohamozókra gondolok; az ő áramlásukat a hadiállapot bevezetése és a határok lezárása után fogják megfékezni) saját országukon belül. Az emberek kerülik a bejelentett lakóhelyükön való tartózkodást; a regionális városközpontok közterületein sokszorosára csökkent a férfiak száma, és egyre kevesebben választják a régiók közötti utazást is. Még nem értük el teljesen a covid lezárások idején lévő számokat, de gyors úton vagyunk feléjük”

– hívta fel rá a figyelmet Inozemcev.

A Kreml “örökké tartó háborúja” Ukrajnában

A ma bejelentett orosz mozgósítással és népszavazásokkal a béke távolabb került, mint február 24-e óta bármikor.

Szerinte arra lehet számítani, hogy a sorozótisztek a munkahelyükön kezdik el keresni a potenciális újoncokat, ahelyett, hogy otthon próbálnák elkapni őket. Úgy véli hatalmas csapást fog mérni a gazdaságra, amikor több millió ember fogja inkább a felmondást választani ahelyett, hogy a fegyveres erőknél kössön ki.

A nagyvárosokban pedig akár egy maroknyi (jólképzett) alkalmazott elvesztése is aránytalanul nagy károkat okozhat egy vállalatnak.

Inozemcev arra a következtetésre jutott, hogy a munkaerőpiacról legalább három-négymillió ember átmeneti „eltűnése” aligha marad észrevétlen.

„Ezért megkockáztatom azt a feltételezést, hogy az orosz GDP legalább 4-6%-kal csökken októberben augusztushoz képest, és a következő hónapok csak erősíteni fogják ezt a tendenciát”

– mondta.

A professzor megjegyzi, hogy a mozgósítás ráadásul költséges erőfeszítés is, ami rengeteg pénzt emészt fel.

Nem véletlen, hogy a megszállt területeken zajló „népszavazásokkal” és a mozgósítás bejelentésével párhuzamosan a hatalom komoly adóemelésekbe kezdett.

„A növekvő adóbevételeket az ukrán sztyeppén jól égő katonai felszerelésekre fogják költeni”

– tette hozzá Inozemcev.

„És akkor még nem is beszéltünk arról a súlyos csapásról, amelyet Oroszország a pénzügyi szektorban fog elszenvedni”.

Inozemcev szerint pár hónapon belül az is elképzelhető, hogy a mozgósítás pénzügyi hatásai felülmúlják majd magának az inváziónak a hatásait.

„Ahogy március elején írtam, „az orosz gazdaság télre halott lesz”, és most úgy tűnik, igazam volt…”

– zárta cikkét a Lomonoszov professzora.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Orosz közgazdász: Nincs katasztrófa, de a szankciók működnek

Oleg Vjugin szerint a kilátások borúsak, mivel nem látni még a konfliktus végét

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.