Orosz közgazdász: Nincs katasztrófa, de a szankciók működnek

Oroszország gazdasága 2022-ben 5%-6%-kal bővülhetett volna, ha a nyugati szankciók nem siklatják ki évek óta a növekedést – magyarázta Oleg Vjugin orosz közgazdász a Reutersnek.

Vjugin szerint nem következett be katasztrófa, mert elmondása szerint a szankciók csak „30-40%-ban hatékonyak”, mivel Oroszország megtalálta a kijátszásuk módjait, de komoly problémákra figyelmeztetett, ha Oroszország szárnyaló exportbevételei visszaesnek.

„Ha nem lennének szankciók, az orosz gazdaság idén 6%-kal növekedhetett volna”

– mondta Vjugin, aki pályafutása során pénzügyminiszter-helyettes és jegybankelnök-helyettes volt, mielőtt idén nyugdíjba vonult a moszkvai tőzsdéről.

„Január-februárban [még] nagyon erős fellendülést lehetett látni. Az 5%-os növekedés helyett 4%-os visszaesést kaptunk, tehát a szankciók működnek”.

Vlagyimir Putyin elnök arra számít, hogy a GDP idén mindössze 2%-kal csökken, ami optimistább előrejelzés, mint a gazdasági minisztérium 3% körüli visszaesésre vonatkozó várakozása, de jóval kedvezőbb, mint a Világbank áprilisi várakozása, amely 11,2%-os visszaesést jelzett.

Oroszország folyó fizetési mérlegének többlete – az export és az import értékének különbsége – 2022 első nyolc hónapjában több mint háromszorosára, 183,1 milliárd dollárra emelkedett az előző év azonos időszakához képest, mivel a bevételei megugrottak, míg a szankciók miatt az import pedig visszaesett, bár a Központi Bank várakozásai szerint az év második felében ez a többlet csökkeni fog.

Vjugin szerint a kilátások borúsak, mivel nem látni még a konfliktus végét.

A Kreml “örökké tartó háborúja” Ukrajnában

A ma bejelentett orosz mozgósítással és népszavazásokkal a béke távolabb került, mint február 24-e óta bármikor.

„A számokat lehet variálni, de a szankciók legfőbb eredménye az, hogy Oroszországban a gazdasági növekedési folyamat több évre megszakadt”

– mondta.

„Ha az exportot erősen korlátozzák … az komoly károkat fog okozni”.

Miután a modern történelem legszigorúbb szankcióit vetették ki Oroszországra, beleértve néhány vezető bankjának a globális pénzügyi rendszerből való kivonását, a nyugati országok és szövetségeseik most az orosz olaj és gáz szankcionálásra készülnek.

Vjugin arra számít, hogy a szankciók hatása késleltetve jelentkezik, nevezetesen a technológiai ágazatban, ahol nagy az importfüggőség.

Ipari források a múlt hónapban a Reutersnek elmondták, hogy az orosz légitársaságok, köztük az állami irányítás alatt álló Aeroflot, elkezdte egyes repülőgépei szétszerelését, hogy olyan alkatrészekhez jusson hozzá, amelyeket a szankciók miatt külföldön már nem tudnak megvásárolni.

„A világ előre fog haladni, de Oroszország csak néhány másodosztályú technológiát fog használni, és hatalmas erőforrásokat fog költeni arra, hogy újraalkossa azt, ami már van a világon, de nem lehet importálni”

– mondta Vjugin.

„Ha a helyzet nem változik, Oroszországban fokozatosan csökkenni fog a technológiai fejlődés szintje”

– tette hozzá.

A Lada Niva újjászületése, és a történelem tanulsága

Nagyon gyakran felmerül a kérdés, hogy az Oroszország ellen kivetett szankciók igazából kinek is ártanak többet, Oroszországnak vagy Európának. Dr. Taksás Balázs jegyzete.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.