A tartalékosok mozgósítása nem oldja meg az orosz hadsereg számos problémáját

Oroszország bejelentése, miszerint akár 300 000 tartalékost is behív az ukrajnai katonai műveletek támogatására, úgy tűnik, nem okoz komoly aggodalmat vagy meglepetést a Pentagon katonai vezetői számára – írja Kris Osborn a National Interest védelempolitikai szakértője.

Bár a felső szám riasztóan hangzik, a nagyszabású csapatmozgósítás sok kérdést vet fel, főként azért, mert nem világos, mennyi időbe telik, amíg a tartalékosokat kiképzik, felszerelik és harcra kész állapotba hozzák.

Nemrég a Pentagon szóvivője, Pat Ryder tábornok azt mondta az újságíróknak, hogy

„a mi értékelésünk szerint Oroszországnak időbe telne kiképezni, felkészíteni és felszerelni ezeket az erőket”.

Egy másik lényeges dolog, amiről a Pentagon szóvivője beszélt, hogy több katona harcba dobása nem enyhíti a morálbeli, logisztikai és taktikai problémákat, amelyekkel az orosz erők továbbra is küzdenek.

„Azt hiszem, itt is fontos rámutatni, hogy bár ez sok szempontból megoldhatja az oroszok létszámproblémáját, nem világos, hogy ez jelentősen segíti-e a parancsnoklási és irányítási, a logisztikai és – ami fontos – a morálbeli problémákat, amelyekkel az orosz erők Ukrajnában szembesülnek”

– mondta Ryder.

„Semmi sem utal arra, hogy ez könnyebbé válna azáltal, hogy több változót adnak az egyenlethez”

– tette hozzá.

Bizonyos szempontból a több katona bevetése még súlyosbíthatja is az ellátási és logisztikai problémákat, és megnehezítheti a meglévő egységekbe való integrációt. Ryder azt is hozzátette, hogy Oroszország eddigi teljesítményét tekintve a mozgósítás bejelentése nem ijesztette meg a Pentagont, a NATO-t vagy az ukrán erőket.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

„Putyin úgy döntött, hogy kijátssza az utolsó kártyáját ebben a játékban”

Mihail Kaszjanov négy évig volt Putyin miniszterelnöke, most azt mondja, hogy nem szabad bedőlni az orosz elnök fenyegetőzéseinek.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.