Moszkvai amerikai nagykövetség: Amerikaiak, azonnal hagyjátok el Oroszországot!

Az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége felszólítja az Oroszországban tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy Vlagyimir Putyin ukrajnai háborújának eszkalálódása közepette azonnal hagyják el az országot — számol be a Politico.

„Az amerikai állampolgárok ne utazzanak Oroszországba, és az Oroszországban tartózkodó vagy oda utazóknak azonnal el kell hagyniuk Oroszországot, amíg korlátozott utazási lehetőségek a rendelkezésre állnak”

– áll a nagykövetség kedden kiadott biztonsági figyelmeztetésében.

A riasztás alig egy héttel azután érkezett, hogy Putyin szeptember 21-én bejelentette Oroszország ukrajnai háborújának eszkalálódását, amikor részben mozgósította az ország tartalékosait, és utalt arra, hogy nukleáris fegyver használatától sem riad vissza. Putyin bejelentését követően az elmúlt napokban oroszok ezrei menekültek el az országból.

A nagykövetség felszólította az amerikai állampolgárokat, hogy „a lehető leghamarabb” intézkedjenek önállóan, mivel a kereskedelmi repülőjáratok lehetőségei rendkívül korlátozottak, de a szárazföldi autós és buszos útvonalak még nyitva állnak. A nagykövetség közölte, hogy korlátozott lehetőségei vannak az Oroszországban tartózkodó amerikaiak megsegítésére, akiknek a közlekedési lehetőségei „hirtelen még korlátozottabbá válhatnak”.

A riasztás arra is figyelmeztette az amerikaiakat, hogy Oroszország megtagadhatja a kettős állampolgárok amerikai állampolgárságának elismerését, megpróbálhatja megakadályozni az Oroszországból való távozásukat, megakadályozhatja a konzuli segítséghez való hozzáférést, vagy akár katonai szolgálatra is besorozhatja a kettős állampolgárokat.

A nagykövetség hozzátette, hogy Oroszországban nem garantálják az olyan alapvető emberi jogokat, mint a békés gyülekezéshez való jog és a véleménynyilvánítás szabadsága.

„Kerüljenek minden politikai vagy társadalmi tüntetést, és ne fényképezzék a biztonsági személyzetet ezeken a rendezvényeken” – figyelmeztetett a nagykövetség. „Az orosz hatóságok letartóztattak már olyan amerikai állampolgárokat, akik tüntetéseken vettek részt”.

Akár az utolsó ukránig

Nem véletlen, hogy a tegnap moralizáló pacifistái hirtelen a háborús uszításban találják meg életük értelmét. Robert C. Castel jegyzete.