Megnőtt a kereslet az izraeli útlevelek iránt az orosz zsidók körében

„Nem hiszem, hogy a zsidók többsége most el akarja hagyni Oroszországot, az izraeli útlevélre ráadásul majd’ egy évet kell várni” – mondta Berel Lazar orosz főrabbi.

„Az emberek biztonságot akarnak, hogy legyen útlevelük, ha szükségük van rá. De alijázási hullámról egyelőre nem beszélhetünk – nem csökkent a közösség tagjainak száma”

– fogalmazott.

Lazar rabbi szerint az orosz zsidók  „erős közösséget akarnak maguk mellett, ha valami történik”.

„Mindenki izraeli útlevelet akar, de egy évet kell várni, hogy időpontot kapjanak”.

Lazar 1992-ben érkezett Oroszországba feleségével, Chanival, hogy újjáéleszthesse a zsidó életet az egykori Szovjetunióban. Azt mondja, hogy most egy 200 sliáchból (lubavicsi hászid küldöttek) álló hálózatot vezet Oroszország-szerte, a küldöttek többsége rabbi.

Közismert, hogy korábban Lazar jó kapcsolatot ápolt Putyinnal, a chábád mozgalommal nem szimpatizálók gúnyosan „Putyin rabbijának” is nevezték, ugyanakkor a rabbi elmondása szerint már jó ideje nem beszélt az orosz elnökkel.

„Lazar rabbi azt mondja, hogy a háború kezdete óta nem beszélt Putyinnal, kezdetben a szigorú COVID-19 protokoll miatt”

– írja a The Jerusalem Post.

„És a pletykák ellenére nem kapott semmilyen utasítást a Kremltől arra vonatkozóan, hogy állást foglaljon, vagy hogy ne formáljon véleményt”

Lazar rabbi és az oroszországi zsidó közösség a hét eleji zsidó újév, a ros hásáná alkalmából idén is kapott köszöntő levelet az orosz elnöktől, Putyin a levélben úgy fogalmazott, hogy

„a legfontosabb, hogy az orosz zsidók, akik hűségesek őseik szellemi hagyományához, jelentősen hozzájárulnak országunk kulturális sokszínűségének fenntartásához”.

„Minden tőlünk telhetőt megteszünk, minden kapcsolatunkat felhasználjuk, hogy megvédjük az ukrajnai zsidókat, valamint az Ukrajnában található szent helyeket” – mondta Lazar rabbi. „Az orosz shliáchok (küldöttek) közül soknak még vannak családtagjai Ukrajnában, és mi mindent megteszünk, hogy segítsük őket, és erkölcsi valamint anyagi segítséget nyújtsunk nekik.”

Lazar elmondta, hogy az orosz hatóságok tudnak erről a segítségnyújtásról, és tudják, hogy nincs szó politikáról.

„A politikának és a nacionalista érdekeknek semmi közük hozzánk, és ezt az orosz kormány is tudja”.

Nemrég még neonácikat toborzott az atomháborúval fenyegetőző Roszkozmosz-vezér

Az SS-Szláv Szövetség vezetője egy interjúban beszélt arról, hogyan toborzott neonácikat a donbászi harcokban való részvételre az akkor még miniszterelnök-helyettes Rogozin.