Putyin üzenetet küldött az oroszországi zsidóknak az újév alkalmából

Vlagyimir Putyin orosz elnök felszólította az orosz zsidókat, hogy  „nagyban járuljanak hozzá” az ország soknemzetiségű identitásához – írja a Times of Israel.

A februárban kezdődött támadás óta több tízezer zsidó hagyta el Oroszországot, és várhatóan további ezrek menekülnek Izraelbe és máshová, mivel Moszkva a háborús erőfeszítésekhez való hozzájárulás érdekében a tartalékosok részleges behívását tervezi.

Az üzenetben Putyin megjegyezte, hogy bár fontos, hogy az orosz zsidók közel maradjanak a szokásaikhoz, hangsúlyozta, hogy kötelességük hozzájárulni Oroszországhoz.

„Nagyon fontos, hogy az oroszországi zsidók, miközben megőrzik hűségüket a régi szellemi hagyományokhoz, nagymértékben hozzájáruljanak országunk kulturális sokszínűségének megőrzéséhez, az etnikumok közötti egyetértés, a kölcsönös tisztelet és a vallási tolerancia elveinek erősítéséhez”

– mondta.

Jelenleg közel 200 ezer zsidó él Oroszországban, bár nagyjából háromszor ennyien jogosultak izraeli állampolgárságra, mivel legalább egy zsidó nagyszülőjük van.

Az izraeli kormány tisztviselői a múlt héten rendkívüli ülést tartottak, hogy felkészüljenek az Oroszországból érkező bevándorlás várható megugrására, miután Putyin úgy döntött, hogy újabb 300 000 katonát mozgósít, ami országszerte tiltakozásokat váltott ki.

A hatóságok állítólag azt tervezik, hogy növelik a Moszkva és Tel-Aviv közötti járatok számát, és megtalálják a módját annak, hogy megkönnyítsék az Oroszországból történő pénzátutalást.

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Ukrajnai holokauszt-túlélők védték meg a hazájukat, Putyinnak is üzentek

Három holokauszttúlélő mesélt az ukrajnai holokausztról, a szovjet zsidóüldözésről és Putyin háborújáról az AFP-nek.