Iráni elnök: A zavargást keltőkkel szemben határozottan fel kell lépni

„Azok ellen, akik részt vettek a zavargásokban, határozottan fel kell lépni, ez a nép követelése” – mondta Raiszi egy televíziós interjúban, amelyet az Arutz7 idéz.

„Az emberek biztonsága az Iráni Iszlám Köztársaság vörös vonala, senki sem szegheti meg a törvényt és nem okozhat káoszt”

– tette hozzá.

„Az ellenség a nemzeti egységet vette célba, és egymás ellen akarja uszítani az embereket”

– mondta Raiszi, aki az Egyesült Államokat vádolta a zavargások szításával.

Mahsza Amini, egy 22 éves kurd nő szeptember 16-án halt meg, három nappal azután, hogy letartóztatták és súlyosan bántalmazták, mert állítólag megszegte a nőkre vonatkozó szigorú iráni szabályokat a hidzsáb fejkendő és a szemérmes ruházat viselésére vonatkozóan.

Amini halála internetes kritikák hullámát váltotta ki, a felhasználók megjegyezték, hogy a kórházi ágyon fekvő lányról készült fotón látható sérülések inkább koponyasérülésre utalnak, mint szívrohamra, ahogyan azt az iráni hatóságok állították.

Raiszi, aki vizsgálatot rendelt el az ügyben, szerdán azt mondta, hogy a nemzet „gyászt és fájdalmat” érzett Amini halála miatt, és hogy a törvényszéki és igazságügyi szakértők hamarosan végleges jelentést nyújtanak be,

de figyelmeztetett arra is, hogy „a tiltakozás nem azonos a zavargásokkal”.

Új szelek fújnak Iránban

„Soha korábban nem sikerült korábban az elnyomó rezsim alapjait ilyen mértékben megingatni.”