Időszakosan leállhatnak a mobilszolgáltatások egyes európai országokban télen

Oroszország azon döntése, hogy az ukrajnai konfliktus miatt leállítja a gázszállításokat Európa kulcsfontosságú ellátási útvonalán keresztül, növelte az áramhiány esélyét. Franciaországban a helyzetet súlyosbítja, hogy több atomerőmű karbantartás miatt leállt — írja a Reuters.

A távközlési ágazat tisztviselői attól tartanak, hogy a kemény tél próbára teszi Európa távközlési infrastruktúráját, és arra kényszeríti a vállalatokat és a kormányokat, hogy megpróbálják enyhíteni a hatásokat.

Jelenleg számos európai országban nincs elegendő tartalékrendszer a széles körű áramkimaradások kezelésére – mondta négy távközlési vezető -, ami a mobiltelefon-szolgáltatás kiesését helyezi kilátásba.

Az Európai Unió országai, köztük Franciaország, Svédország és Németország, igyekeznek biztosítani, hogy a kommunikáció akkor is folytatódhasson, ha az áramkimaradások miatt a területükön szétszórt több ezer mobilantennára telepített tartalék akkumulátorok lemerülnek.

Európában közel félmillió távközlési torony van, és a legtöbbjükön körülbelül 30 percig működő tartalék akkumulátorok biztosítják a mobilantennák működését áramkimaradás esetén.

Franciaországban az Enedis áramszolgáltató által előterjesztett terv a legrosszabb esetben akár kétórás áramkimaradást is tartalmazhat – mondta két, az ügyet ismerő forrás.

Az általános áramkimaradások csak az ország egyes részeit érintenék. Az olyan alapvető szolgáltatásokat, mint a kórházak, a rendőrség és a kormányzat, ez nem érinti – mondták a források.

A svéd és német távközlési vállalatok szintén aggodalmukat fejezték ki az esetleges áramhiány miatt – mondta több, az ügyet ismerő forrás.

A svéd távközlési szabályozó hatóság, a távközlési szolgáltatókkal és más kormányzati szervekkel együttműködve keresi a megoldásokat – hangzott el. Ennek keretében arról is tárgyalnak, hogy mi történne, ha az áramot adagolni kellene.

Dán kormányfő szerint szándékosan okozták a szivárgást az Északi Áramlaton

„Egyelőre nincsenek értesüléseink arról, hogy ki állhat e cselekmény hátterében.”

A PTS finanszírozza szállítható üzemanyagtöltő állomások és mobiltelefonokhoz csatlakoztatható mobil bázisállomások beszerzését a hosszabb áramkimaradások kezelésére – mondta a PTS szóvivője.

Az olasz távközlési lobbi a Reutersnek elmondta, hogy azt szeretné, ha a mobilhálózatot kizárnák minden áramszünetből vagy energiatakarékossági leállásból, és ezt fel fogja vetni az új olasz kormánynak.

Az európai távközlési szolgáltatóknak felül kell vizsgálniuk hálózataikat, hogy csökkentsék az extra energiafelhasználást, és energiatakarékosabb rádiókialakítások alkalmazásával korszerűsítsék berendezéseiket

– mondta a négy távközlési vezető.

Az energiatakarékosság érdekében a távközlési vállalatok szoftvereket használnak a forgalomáramlás optimalizálására, a tornyok „alvó üzemmódba” helyezésére, amikor nem használják őket – mondták az ügyet ismerő források.

A távközlési szolgáltatók a nemzeti kormányokkal is együttműködnek, hogy ellenőrizzék, vannak-e tervek a kritikus szolgáltatások fenntartására.

Németországban a Deutsche Telekomnak 33 ezer adótornya van, és a mobil vészhelyzeti áramellátó rendszerei egyszerre csak kis részüket tudják ellátni

– mondta a vállalat szóvivője.

A Deutsche Telekom olyan mobil vészhelyzeti áramellátó rendszereket fog használni, amelyek főleg dízelüzeműek, ha hosszabb ideig tartó áramkimaradás következik be.

Franciaországban mintegy 62 000 mobiltorony áll, és az iparág nem lesz képes az összes antennát új akkumulátorokkal felszerelni – mondta Liza Bellulo, az FFT elnöke.

Az évtizedek óta szünetmentes áramellátáshoz szokott európai országokban általában nincsenek generátorok, amelyek hosszabb időre biztosítanák az áramellátást.

„Talán Európa nagy részén, ahol az áramellátás elég stabil és jó, egy kicsit el vagyunk kényelmesedve” – mondta egy távközlési iparági vezető.

A csökkenő francia antiszemitizmus esete az alacsonyan lógó gyümölccsel

Fontos látni, hogy az antiszemita esetek száma az elmúlt húsz évben viszonylag magas átlag mellett erőteljesen fluktuált Franciaországban. Soós Eszter Petronella elemzése.