Finnország bezárja a kapukat az oroszok előtt

Az Oroszországból érkező beutazások megugrása miatt Finnország pénteken nulla órától lezárja határait az európai Schengen-övezetre érvényes vízummal rendelkező orosz állampolgárok előtt – jelentette be a helsinki kormány.

Pekka Haavisto finn külügyminiszter sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a döntésre „jelentős hatással volt” Moszkva bejelentése az ukrajnai háborúra való „részleges” mozgósításról, ami az Oroszországból az északi országba érkező beutazások megugrását eredményezte.

A tárcavezető tájékoztatása szerint a családlátogatások, valamint a munkavállalás és a tanulmányok céljából történő beutazás továbbra is engedélyezett lesz.

A finn kormány pénteken közölte, hogy az Oroszországból érkező turizmus leállítását tervezi és a következő napokban véglegesen döntenek erről.

Mostani döntését a kormány azzal indokolta, hogy az orosz turisták folyamatos érkezése Finnországba veszélyezteti az ország nemzetközi kapcsolatait. További részleteket nem közölt. Szeptember 1-jével Finnország a szokásos szám tizedére csökkentette az orosz állampolgároknak kiadott vízumok számát, többek között turisztikai célokra is, amit az Ukrajnával való szolidaritás kinyilvánításának tekintettek.

Putyin holnap hivatalosan is országához csatolja az elfoglalt ukrán területeket

Az orosz elnök azután hozta meg a döntést, hogy  Herszon, Donyeck, Luhanszk és Zaporizzsja területeken „népszavazást” tartottak az orosz fennhatóság elfogadásáról.