Putyin holnap hivatalosan is országához csatolja az elfoglalt ukrán területeket

A megszállt ukrán területeket az Oroszországi Föderációba elfogadó aláírási ceremóniára pénteken kerül sor – jelentette csütörtökön az orosz média.

A Herszon, Donyeck, Luhanszk és Zaporizzsja területeken az Oroszországhoz való csatlakozásról tartott népszavazásokat követően Vlagyimir Putyin elnök beszédet mond és részt vesz az annexiót hivatalossá tevő aláírási ceremónián.

„Holnap 15 órakor a Kreml nagy palotájában, a Szent György-teremben ünnepélyes keretek között aláírják az új területek Oroszországi Föderációhoz való csatlakozásáról szóló megállapodásokat”

közölte Dmitrij Peszkov sajtótitkár a The Jerusalem Post szerint.

Putyin a TASZSZ szerint az ünnepségen találkozik az oroszok által bekebelezett régiók vezetőivel. Ők szerdán hivatalosan kérték Putyint, hogy vegye be őket Oroszországba, ami orosz tisztviselők szerint csak formalitás.

„Az eredmények egyértelműek. Isten hozott itthon, Oroszországban!”

– írta Dmitrij Medvegyev volt elnök, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese Telegramon az eredmények nyilvánosságra hozatala után.

Az oroszok által támogatott hatóságok azt állítják, hogy a népszavazásokat öt napon keresztül tartották meg azon a területen, amely Ukrajna mintegy 15 százalékát teszi ki.

Az elmúlt napokban ukrán ellenőrzés alatt álló területre menekült lakosok arról számoltak be, hogy a kóborló tisztviselők fegyverrel kényszerítették az embereket, hogy az utcán jelöljék meg a szavazólapokat. A gyakorlat során készült felvételeken látható, amint az orosz tisztviselők fegyveres férfiakkal a hátuk mögött házról házra viszik a szavazóurnákat.

Oroszország szerint a szavazás önkéntes volt, magas részvétellel.

„Ez a bohózat a megszállt területeken még csak népszavazás imitációjának sem nevezhető” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedd este videóbeszédben.

Izrael nem ismeri el az oroszok „népszavazását” Ukrajnában

Oroszország a komplett Magyarországnyi területet tervez magához csatolni.