Minden izraeli párt igyekszik arab szavazatokat szerezni

Az elsősorban szefárdi zsidókat célzó ultraortodox Sász párt is az arab területeken akarja mozgósítani a szavazókat, ahol különösen alacsony a részvételi arány.

Az izraeli ultraortodox politikai párt, a Sász közleményben tudatta, hogy kampányt indít az arab szavazók mozgósítására, alig több mint egy hónap van hátra az általános választásokig Izraelben.

A kampány részeként a párt a különösen hátrányos helyzetűként meghatározott arab közösségeket kívánja megszólítani, és azt ígéri nekik, hogy feltöltött kártyákat ad nekik élelmiszer-vásárlásra, amely kampányt már a párt hagyományos szavazóbázisának körében is folytatnak.

A Sász még azt is fontolgatja, hogy bizonyos területeken házról házra jár, hogy átadja a kártyákra vonatkozó kötelezettségvállalási nyilatkozatot. Az ultraortodox párt olyan területeken igyekszik mozgósítani a szavazókat, ahol különösen alacsony a választási részvétel.

Nem ez az első alkalom, hogy az Arje Deri vezette ultraortodox párt az arab szektorhoz fordul szavazatokért. Amikor Deri a belügyminisztériumot vezette, a Sász arab városokban is kampányolt, ahol Deri jó munkakapcsolatban állt a polgármesterekkel.

Eközben a baloldali Merec párt közölte, hogy a következő hetekben figyelemfelkeltő kampányt indít, hogy növelje a szavazati arányt az arab szektorban, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy a „Változás” blokkban egy másik pártra kell szavazni. Emellett Benjamin Netanjahu Likud pártja is igyekszik megszólítani az arab szavazókat, többek között arab nyelvű közösségi média fiókokat nyitva.

Az i24 News szerint a Közös Lista pártegyesülés, amely hagyományosan az arab szavazatok legnagyobb részét adja, a következő választásokon két külön frakcióban fog indulni: Hádás-Táál és Bálád. A Bálád listáról való távozása várhatóan tovább gyengíti az arab szavazók részvételét, és szakértők szerint a párt várhatóan nem fogja átlépni a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöböt.

Néhány héttel a szavazás előtt az új közvélemény-kutatások szerint Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök jobboldali blokkja, melynek egyébként a Sász párt is tagja 60 mandátumot szerezne, ami csak egy mandátummal marad el a kormányalakításhoz szükséges többségtől.

Liberman szerint Netanjahu „az emberi faj söpredéke”, a Likud válaszolt neki

Ütik-vágják egymást az izraeli választásokon induló jelöltek.