Botrány: Sorra tartóztatják fel az izraelieket az észt-orosz határon

Több orosz kettős állampolgárságú izraelit akadályoztak meg az észt hatóságok az elmúlt napokban abban, hogy Oroszországból az Észtországba lépjenek – jelentette a The Times of Israel.

Lengyelország, Észtország, Lettország és Litvánia szeptember 19-e óta korlátozza az orosz állampolgárok beutazását. Az új vízumkorlátozások azonban nem vonatkoznak az izraeli útlevéllel rendelkezőkre, akik vízummentesen léphetnek be az Európai Unióba.

A Haaretz napilapnak nyilatkozva az Oroszországban élő Lia Csecsik elmondta, hogy izraeli útlevelével megpróbált átjutni a határon, de az észt határőrök elutasították, mert nem rendelkezett Tel-Avivba szóló repülőjegyekkel (annak ellenére, hogy azt jelölte meg úti céljaként), és mert nem volt érvényes európai uniós egészségbiztosítása.

„Eddig soha nem érdekelte őket ez”

– mondta Csecsik.

A Haaretz hozzátette, hogy a szükséges dokumentumokkal visszatérve engedélyezték neki az átutazást.

Két másik férfi azonban azt mondta a Haaretznek, hogy őket is megakadályozták abban, hogy izraeli útlevéllel átlépjenek Észtországba, annak ellenére, hogy Tel-Avivba szóló jegyük volt.

A Trueisrael szerint nyolc másik izraelit is megakadályoztak abban, hogy átjusson Észtországba.

Az izraeli külügyminisztérium közölte, hogy Izrael finnországi konzuli szolgálata – amely az Észtországgal való kapcsolatokért is felelős – vizsgálja az ügyet. A minisztérium megerősítette, hogy az észt kormánytól kért egy listát azokról a dokumentumokról, amelyeket az izraelieknek Oroszországból való átkeléskor be kell mutatniuk a határon, hogy elkerüljék a jövőbeni bajt.

A kettős állampolgárok problémái akkor kezdődtek, amikor az Oroszországgal szomszédos országok a Kreml részleges katonai mozgósítása után az Ukrajnában harcoló katonák bevonulását elkerülni próbáló, katonakorú férfiak beáramlásával küzdenek.

A szárazföldi határokon kialakult hosszú sorok mellett az oroszok számára vízummentes célállomásokra, például Törökországba, Örményországba, Azerbajdzsánba és Szerbiába szóló jegyek nagy része elfogyott, a rendelkezésre álló jegyek árai pedig az egekbe szöktek.

„Drámai a helyzet” – hogyan érinti az oroszországi zsidókat Putyin mozgósítása?

Az oroszországi zsidók nagyjából ugyanazt érzik, amit minden orosz érez, egy kivételtől eltekintve – magyarázta Boruch Gorin rabbi a JPostnak.