A „börtönbe Trumppal” mánia szomorú véget ér

A legújabb Trump elleni per lényegében: sok hűhó a semmiért – írja Peter van Buren a Spectator World hasábjain.

Letitia James New York-i főügyész szerdán pert indított Donald Trump volt elnök, három felnőtt gyermeke és a Trump-szervezet más vezető tagjai ellen. A vád: üzleti és biztosítási csalás és a Trump és vállalkozása ellen három éve tartó nyomozás végét jelzi. Eddig szövetségi és állami szinten nem sikerült büntetőjogi vádiratokat generálni. A kereset dióhéjban azt állítja, amit a büntetőügyek is állítottak: Trump túlértékelte ingatlanjainak értékét, hogy azokat új hitelek fedezeteként használhassa, majd ugyanezeket az ingatlanokat az adófizetés idején alulértékelte, hogy alacsonyabb adót fizethessen.

A cikk leírja, hogy a büntetőügyek azért nem sikerültek, mert bizonyítani kellett volna a tényleges bűncselekményi szándékot, azt, hogy Trump hazudott, és bűncselekményt akart elkövetni. Ez lehetetlennek bizonyult, amikor a Trump család nem volt hajlandó vallomást tenni. Ami maradt a nyilvánvalóan a 2024 előtt valamit tenni akaró politikai igény által vezérelt ügyészségben, az ez a polgári per. Alapvetően ugyanazok a vádak, ugyanazok a gyenge bizonyítékok, de alacsonyabb bizonyítási követelmények, alacsonyabb büntetésekkel.

„A narratíva így szól: mindkét hivatal évek óta csúnya anyagokat állított össze Trump ellen, csak a szokás tartotta vissza őket, ami megakadályozta, hogy vádat emeljenek ellene, amíg ő volt az elnök. Január 2021. január 20-tól nyílt préda lett. De azóta egyik hivatal sem emelt vádat Trump ellen.

A New York-i állami rendszer nem kenguru-bíróság, és sokkal több védelmet biztosít a vádlottaknak, mint a szövetségi bíróságok. Szigorú szabályok vonatkoznak az esküdtszék elé terjeszthető bizonyítékokra, és még a kisebb eljárási hibák is a vádak elutasítását eredményezhetik” – írja a szerző.

A cikk leírja, hogy ez csak egy per, ami nem jár potenciális büntetőjogi fenyegetettséggel, tehát nincs hivatalos vádemelés, nincs lehetőség börtönbüntetésre. A per szerint Trump 2011 és 2021 között rosszul értékelt fel néhány New York-i ingatlant, hogy hiteleket kapjon és alacsonyabb adót fizessen, ami legrosszabb esetben polgári jogi bűncselekmény, amelyet általában új értékbecsléssel vagy pénzbírsággal szoktak rendezni.

Ám még ezt az ügyet is nehéz lehet bizonyítani Trump ellen. A cikk leírja, hogy Trump nem használ e-mailt, így bármilyen utasítás, amelyet a cég pénzügyi kimutatásairól adhatott az alkalmazottainak, valószínűleg nem írásba foglalt. Egy terhelő e-mail, vagy egy olyan tanú hiánya a vállalatán belül, aki hajlandó lenne ellene tanúskodni, megnehezíti azokat az erőfeszítéseket, amelyek célja annak bizonyítása, hogy szándékosan használta pénzügyi kimutatásait a hitelezők és a biztosítók becsapására.

„A Trump névvel nem rendelkező emberek számára (ez egy fontos jel arra, hogy ez az egész politikai jellegű), New York városa minden egyes ingatlanhoz értéket rendel az adózás szempontjából. New Yorkban szinte minden ingatlantulajdonos úgy véli, hogy a megállapított érték túl magas, és visszavág, olyannyira, hogy ezeket a vitákat nem is bíróság, hanem az adóügyi bizottság panaszeljárása keretében kezelik. A tulajdonosok alacsonyabb értéket akarnak, hogy kevesebb adót fizessenek, kivéve, amikor egy bankhoz fordulnak egy hitelhez, amikor azt akarják, hogy az ingatlanuk drágábbnak tűnjön, hogy nagyobb hitelt kapjanak jobb kamatláb mellett. A bank azután a saját átvilágításán keresztül dönti el, hogy egy ingatlan mennyit ér számukra biztosítékként” – fejti ki a szerző megjegyezve, hogy ez egy bonyolult és igen unalmas folyamat.

„Az ingatlanok túlértékelése/alulértékelése New Yorkban sport, de mint bűncselekmény, annyira nem nagy ügy, senkit sem fognak ezért börtönbe küldeni”

– jegyzi meg Van Buren.

A cikk megjegyzi, hogy a per célja, hogy a megnevezett Trump családtagokat véglegesen eltiltják attól, hogy New York államban bármilyen vállalatnál tisztségviselői vagy igazgatói pozíciót töltsenek be. De megjegyzi, hogy mindez nem lesz hatással Trumpra mint jelöltre, még akkor sem, ha a kereset teljes sikert arat, és egyik sem akadályozná meg abban, hogy induljon az elnökválasztáson. Trumpnak csupán újra kell alapítania a cégét egy másik államban, talán az üzletbarát Floridában, hogy újraindíthassa a tevékenységét.

„A demokraták terve, hogy Trumpot bűnösnek találják valamiben, bármiben, úgy tűnik, szomorú véget ér”

– írja a cikk.

„Az év elején a manhattani kerületi ügyész, Alvin Bragg utasította az ügyészeket, hogy állítsák le a Trump elleni vádemelésre irányuló erőfeszítéseiket. Úgy tűnik, Letitia James az egyetlen, aki maradt. Kifelé menet lekapcsolhatja a villanyt” – zárja a szerző.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Fotó: Flickr/Gage Skidmore

A kikerülhetetlen Trump – se vele, se nélküle

Valóra válik-e a demokraták és a republikánusok rémálma: lesz-e Biden kontra Trump visszavágó 2024-ben? Hajdú Tímea véleménycikke.