WSJ: Az európai energiaválság nagy nyertese: az amerikai gazdaság

A magas földgázárak arra késztetik az európai gyártókat, hogy az Egyesült Államokba települjenek át.

Az egekbe szökő gázárak által sújtott európai vállalatok, amelyek acélt, műtrágyát és a gazdasági tevékenység más alapanyagait gyártják, a stabilabb energiaárak és az izmos kormányzati támogatás miatt az Egyesült Államokba helyezik át tevékenységüket – számolt be a Wall Street Journal.

Mivel az energiaárak vad ingadozása és az ellátási láncok tartós problémái azzal fenyegetik Európát, ami egyes közgazdászok szerint az iparosítás leépülésének új korszakát jelentheti.

Washington egy sor ösztönzőt mutatott be a gyártás és a zöld energia támogatására. Az eredmény egy olyan játéktér, amely a vezetők szerint egyre inkább az Egyesült Államok javára billen, különösen a vegyi anyagok, akkumulátorok és más energiaigényes termékek előállítására irányuló projektekre fogadott vállalatok számára.

Míg az amerikai gazdaság rekord inflációval, ellátási lánc szűk keresztmetszetekkel és a lassulástól való félelemmel néz szembe, az elemzők szerint viszonylag erősen került ki a világjárványból, miközben Kína továbbra is Covid-zárlatot tart érvényben, Európát pedig a háború destabilizálja.

Washington új infrastrukturális, mikrochipekre és zöld energiaprojektekre fordított kiadásai növelték az Egyesült Államok üzleti vonzerejét.

A Pandora A/S dán ékszergyártó vállalat és a Volkswagen AG német autógyártó az év elején jelentett be amerikai terjeszkedést.

A világjárvány miatt felhalmozódott kereslet miatt sok vállalat, amely az elmúlt hónapokban robbanásszerűen megemelkedett energiaárakat tapasztalt, továbbadta azokat a vásárlóknak. A kérdés az, hogy a magasabb földgázárak meddig tartanak majd.

Egyes közgazdászok arra figyelmeztettek, hogy a Kanadától az Egyesült Államokon át Katarig terjedő földgáztermelők középtávon nehezen tudják majd teljes mértékben helyettesíteni Oroszországot, mint Európa szállítóját.

Ha ez így van, akkor a kontinensnek – legalábbis a földgáz esetében – még 2024-ig magas árakkal kell szembenéznie, ami azzal fenyeget, hogy az európai feldolgozóipart érő sérülések tartósan fennmaradnak.

Philip Pilkington: Tévednek, akik azt hiszik hamarosan vége az energiaválságnak

Pilkington szerint azok a közgazdászok által alkotott modellek, amik a válság végét jósolják legalább annyira fikciók, mint egy író által papírra vetett regény.