Abbász azt mondja már nem hisz a békében

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke pénteken beszédet mondott az ENSZ Közgyűlésében, kevesebb mint egy nappal Jair Lapid miniszterelnök felszólalása után, aki ugyanezen a New York-i színpadon felszólított arra, hogy vizsgálják meg a palesztinokkal a két állam megállapodás megkötését – feltéve, hogy leteszik a fegyvert.

„Több mint ötmillió palesztin élt az izraeli megszállás alatt több mint 54 éven át. A palesztinok nevében szeretném ma elmondani Önöknek, hogy a béke elérésének képességébe vetett bizalmunk egyre romlik. Meg akarják fojtani a reményünket?” – mondta a Hatóság elnöke.

Abbász hangsúlyozta, hogy már nem hisz a békében, azt állítva, hogy Izrael figyelmen kívül hagyja a nemzetközi döntéseket, és úgy döntött, hogy maga sem lesz partner a békében – írja a Jerusalem Post.

„[Izrael] aláásta az oslói megállapodásokat, tönkreteszi a kétállami megoldást. Ez bizonyítja, hogy Izrael nem hisz a békében. Izrael a status quo érvényesítésében hisz. Ezért nincs több partnerünk”

– mondta Abbász.

„Áruló szervezetek, Lahava és még sokan mások. Ezeket a szervezeteket a Knesszet tagjai vezetik. Felszólítjuk a nemzetközi közösséget, hogy ezeket a szervezeteket terrorszervezetként definiálja”.

Később felszólította az ENSZ tagállamait, hogy hajtsák végre a Közgyűlés 181. számú határozatát – az 1947. november 29-i felosztási terv deklarációját.

Abbász áttért az Izrael elleni vádaskodásra, azt állítva, hogy az felelős a palesztinok lemészárlásáért és deportálásáért: „Izrael megalakulása óta szörnyű bűnöket követett el népünk ellen. Amikor 529 palesztin falut pusztítottak el és elűzték a lakosokat. Az 1948-as háború óta és utána 950 ezer palesztint űztek ki, ellentétben – 250 ezerrel, amit Izrael állít, azóta milliók lettek”.

Abbász szerint „meghallgatta Biden amerikai elnököt, Lapid izraeli miniszterelnököt és másokat, akik azt mondták, hogy támogatják a kétállami megoldást. Hálásak vagyunk ezért. Ez egy pozitív fejlemény. De az álláspont komolyságának és őszinteségének igazi próbája az, hogy az izraeli kormány azonnal visszatér a tárgyalóasztalhoz. Már holnap. Hogy megvalósítsa a kétállami megoldást”.

Abbász támadta Trump volt elnököt, aki érvénytelenítette az ENSZ-ben és az amerikai kormány által elfogadott, a palesztinokat érintő határozatokat.

„Ha nem kapjuk meg az egyenrangú tagság jogát, ahogy kértük, ha a megszállást nem állítják le, visszatérünk, és kérjük a Közgyűlést, hogy garantálja függetlenségünket és szabadságunkat. Megkezdjük a nemzetközi szervezetekhez való csatlakozással kapcsolatos kérelmek benyújtását, holnap befejezzük az Egészségügyi Világszervezethez, a szellemi tulajdonhoz és a nemzetközi polgári repüléshez való csatlakozásra irányuló lépéseinket” – mondta.

Lapid: Egy palesztin állam jó Izraelnek, feltéve ha az nem terroristák bázisa

Jair Lapid miniszterelnök az ENSZ-közgyűlésen kijelentette, hogy Iránt csak hiteles katonai fenyegetéssel lehet megállítani