A bolgárok is fegyverkeznek: vadászgépekkel erősítenek

A bolgár ügyvezető kormány további nyolc amerikai F-16-os vadászrepülőgépet fog vásárolni, összesen közel 1,3 milliárd dollár értékben, amelyek 2027-ben kerülnek leszállításra – írja az Euractiv. 

Az üzlet paramétereiről még Kiril Petkov volt miniszterelnök kormányának mandátuma idején állapodtak meg, és az amerikai ajánlatot két hónappal ezelőtt küldték meg Bulgáriának.

A költségek hasonlóak, mint az első nyolc vadászgépé, de a második tétel jelentősen nagyobb fegyverzettel, több tartalék hajtóművel és kétüléses gépekkel érkezik.

A második nyolc repülőgépet részletekben lehet kifizetni, míg az első üzletben a repülőgépeket előre kifizették.

Az első F-16-os vadászgépek leszállítása 2023-ban lett volna, de a COVID-19 járvány miatt két évet csúszott a gyártás.

Az üzletet az új nemzetgyűlés mandátumának kezdetén kell véglegesen jóváhagyni, de valószínűnek tűnik, hogy többségi támogatást élvez majd. Az előző parlamentben csak a szocialista BSP és az oroszbarát populista „Vazrazhdane” párt ellenezte a repülőgépek beszerzését.

Bulgária még 2019-ben tervezte egy teljes, 16 F-16-os vadászgépből álló század megvásárlását, hogy harcképes vadászrepülőgépeket alakítson ki.

Jelenleg az ország csak a szovjet MiG-29-esekre támaszkodik, amelyekből legfeljebb 7-8 gépet lehet egyszerre használni. Az orosz vadászgépek csak 2023 közepéig használhatók, utána 2025-ig nem lesz mivel megvédeni a légterét az országnak.

Dimitar Sztojanov ügyvezető védelmi miniszter a hét elején bejelentette, hogy tárgyalásokat folytat Lengyelországgal a gépek szovjet hajtóműveinek fenntartásáról. Még ha a tárgyalások sikerrel is járnak, az országnak 2025-ig pótvadászgépeket kell találnia. Bulgária már ajánlatokat kért a pótló repülőgépekre az Egyesült Államoktól, Franciaországtól, Hollandiától, Svédországtól és Izraeltől.

A németek Európa legnagyobb hadseregévé fejlesztik a Bundeswehrt

Olaf Scholz kancellár szerint ez jelentősen megerősíti Németország és szövetségesei biztonságát. Megfogadta, hogy minden eddiginél több fegyvert fognak szállítani Ukrajnába.