Tömegesen menekülnek a hadköteles korú férfiak Oroszországból

A Moszkvából Isztambulba, Jerevánba és Tbiliszibe tartó járatok már elérhetetlenek.

Az Oroszországból induló egyirányú repülőjegyek ára szerdán az egekbe szökött és gyorsan elfogytak, miután Vlagyimir Putyin elnök elrendelte 300 ezer tartalékos azonnali behívását.

Putyin kora reggeli televíziós beszédében tett bejelentése félelmet keltett, hogy egyes hadköteles korú férfiak nem hagyhatják el az országot.

A Kreml nem kívánt nyilatkozni arról, hogy a határokat lezárják-e a mozgósítási parancs hatálya alá tartozók előtt, és türelmet kért az emberektől, amíg a törvényt tisztázzák.

Eközben a Google Trends adatai szerint megugrott az Aviasales, Oroszország legnépszerűbb repülőjegy-foglalási oldala iránti keresések száma.

Az Aviasales adatai szerint a Moszkvából a törökországi Isztambulba és az örményországi Jerevánba – mindkét célállomásra, ahová az oroszok vízum nélkül utazhatnak – közlekedő közvetlen járatok szerdán már teljesen beteltek.

A Moszkvából Isztambulba a Turkish Airlines járatai vasárnapig, moszkvai idő szerint szerda 14:15-kor már nem voltak elérhetők.

A Moszkvából Grúzia fővárosába, Tbiliszibe tartó járatok szintén nem voltak elérhetők, míg a legolcsóbb dubaji járatok több mint 300 000 rubelbe (5000 dollár) kerültek, ami az átlagos havi bér mintegy ötszöröse.

A Google Flights adatai szerint a Törökországba irányuló tipikus egyirányú repülőjegyek ára közel 70 000 rubelre (1150 dollár) emelkedett, szemben az egy héttel ezelőtti alig több mint 22 000 rubeles árral.

Az orosz idegenforgalmi ügynökség vezetője szerint eddig nem vezettek be korlátozásokat a külföldi utazásokra.

Az Aeroflot, az ország fő légitársasága közölte, hogy nem korlátozza a jegyeladásokat.

Putyin részleges mozgósítást rendelt el

A hadkötelezettség alá csak a tartalékban lévő állampolgárokat vonják be, akik az ukrajnai háború tapasztalatainak figyelembevételével további kiképzésben részesülnek.