Megszületett az ítélet a „Camp Auschwitz” pulcsis Trump-párti zavargó ügyében

Robert Keith Packer nővére arra kérte az embereket, hogy ne a külseje – egy „Camp Auschwitz” feliratú pulóver – alapján ítéljék meg a testvérét. Az ügyész szerint a férfi a pulóver alatt egy náci SS-es pólót viselt.

Az, hogy Packer, az 57 éves virginiai csőszerelő mit viselt 2021. január 6-án, csütörtökön derült ki, amikor egy szövetségi bíró 75 napra ítélte őt az amerikai Capitoliumnál történt zavargásban játszott szerepe miatt.

„A pulóver, amely a zavargók fehér felsőbbrendűségi mozgalmakhoz való kötődésének jelképévé vált, hihetetlenül sértő volt”

mondta Carl Nichols amerikai kerületi bíró az ítélethirdetés előtt.

„Nekem úgy tűnik, hogy okkal viselte azt a pulóvert. Nem tudjuk, mi volt az ok, mert Packer úr nem mondta el nekünk”

– tette hozzá Nichols.

Amikor az FBI megkérdezte Packert, hogy miért viselte a melegítőfelsőt, azt mondta „mert fázott”.

Packer ügyvédei azt mondták, hogy joga van a szólásszabadsághoz, és megjegyezték, hogy nem vett részt erőszakos cselekményekben. Bűnösnek vallotta magát a „Capitolium épületében való felvonulás és tüntetés” vádjában, amiért legfeljebb hat hónapos büntetést szabhatnak ki. Emellett 500 dollár kártérítést is kell fizetnie.

Packer nővére, Kimberly Rice enyhítésért könyörgött, arra kérve a bíróságot, hogy „ne a borítója alapján ítélje meg a könyvet”, utalva a Camp Auschwitz pulóverre.

Az ügyész a meghallgatáson azt mondta, hogy Packernek nem kell magyarázkodnia, miért viselte a pulóvert, mert amit az takar, az nyilvánvalóvá teszi.

„Packer úr megmutatta a világnak, hogy ki volt ő január 6-án mind a tettei, mind a cselekedetei által”

– mondta Mona Furst helyettes amerikai ügyész csütörtökön a bíróságon.

„Aznap a ruházatával osztotta meg, hogy miben hisz”.

Fehéroroszországba szökött az FBI elől a Capitolium-ostromában résztvevő egyik férfi

A 48 éves férfi rajta van az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI)körözöttjeinek listáján, több pontban is vádat emeltek ellene, egyebek mellett azzal vádolják, hogy rendőrökre támadt.