Kínának nem tetszik, hogy Biden megint Tajvan védelméről beszélt

Az elnök már megint kijelentette, hogy megvédené Tajvant, annak ellenére, hogy ezt korábban cáfolta a Fehér Ház.

A kínai külügyminisztérium hétfőn közölte, hogy Kína „szigorúan megkereste” az Egyesült Államokat, miután Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy az amerikai erők megvédik Tajvant egy kínai invázió esetén – írja a Jerusalem Post.

Kína fenntartja a jogot, hogy minden szükséges intézkedést megtegyen válaszul a nemzetet megosztó tevékenységekre – mondta Mao Ning, a külügyminisztérium szóvivője a szokásos sajtótájékoztatón.

„A világon csak egyetlen Kína létezik, Tajvan Kína része, és a Kínai Népköztársaság kormánya Kína egyetlen legitim kormánya”

– mondta Mao Ning.

Tavaly október óta ez már a harmadik alkalom, hogy Biden elnök a hivatalos álláspontnál tovább ment – írja a BBC.

Májusban, amikor elnökként első ázsiai körútján Japánban beszélt, igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy az USA megvédi-e Tajvant.

A Fehér Ház gyorsan kiadott egy közleményt, amelyben azt állította, hogy nincs eltérés a régóta fennálló amerikai politikától.

A Fehér Ház ezúttal is közleményt adott ki, amelyben bagatellizálta az elnök megjegyzéseit: „Az elnök ezt már korábban is mondta, többek között az év elején Tokióban. Akkor is világossá tette, hogy Tajvan-politikánk nem változott. Ez továbbra is igaz”.

Ajvé: Amerika fontolgatja, hogy szankciókat vet be Kína ellen

Az Egyesült Államok ezt azért tenné, hogy elrettentse Kínát Tajvan lerohanásától, és az Európai Unió is diplomáciai nyomás alatt áll Tajpej részéről, hogy ugyanezt tegye.