Biden klímaügyi különmegbízottjának esete az energiaszegény afrikai országokkal

John Kerry, az Egyesült Államok klímavédelmi megbízottja szerint a földgázprojektek csupán rövid távú megoldást jelenthetnek Afrika számára.

John Kerry, az Egyesült Államok klímavédelmi megbízottja a múlt héten arra figyelmeztette az afrikai országokat, hogy ne hagyatkozzanak túlságosan a földgázra.

A szenegáli Dakarban, az afrikai környezetvédelmi miniszterek konferenciájának margóján Kerry a Reutersnek nyilatkozva elmondta, hogy a földgáz rövid távon felhasználható a tisztább energiaforrásokra való áttéréshez.

„Nem azt mondjuk, hogy ne legyen gáz”

– mondta Kerry.

„Azt mondjuk, hogy a következő néhány évben a gáz helyettesíti a szenet vagy az olajat”.

Kerry megjegyzései egy alapvető problémára mutattak rá Szenegál és más, energiaszegény afrikai országok számára. A Nemzetközi Energiaügynökség szerint több mint 600 millió embernek – Afrika lakosságának közel felének – nincs áramellátása.

Sok afrikai ország szerint a kőolaj- és földgázkészletek kitermelése kulcsfontosságú a villamosenergia-termelés fellendítéséhez, az ipari energiaellátás biztosításához és az energiaszegénység visszaszorításához. Ugyanakkor számos fejlett ország, köztük az Egyesült Államok is visszafogja a fosszilis tüzelőanyagokba történő beruházásokat, hogy megtartsa ígéretét, miszerint az évtized végére áttér a tisztább energiákra.

„Nem kell elsietnünk a dolgot, nagyon óvatosan kell eljárnunk”

– mondta Kerry.

Biden elnök nem sokkal hivatalba lépése után, 2021 januárjában nevezte ki Kerryt a külügyminisztérium globális klímapolitikai tevékenységének vezetésére. Azóta Kerry körberepülte a világot az ENSZ klímakonferenciáira, a nemzetközi államfőkkel folytatott megbeszélésekre és a svájci Davosban megrendezett Világgazdasági Fórum éves találkozójára.

A Fox News által júliusban megszerzett szövetségi adatok kimutatták, hogy

Kerry magánrepülőgépe 300 tonna szén-dioxidot bocsátott ki a Biden-kormányzat kezdete óta.

John Kerry olyat mondhatott, amit nem kellett volna

Az amerikai sajtóban kiszivárogott egy újabb felvétel, amely megerősíteni látszik, hogy az amerikai tisztviselő információkat közölt Izraelről az iráni külügyminiszternek.