John Kerry olyat mondhatott, amit nem kellett volna

Az amerikai sajtóban kiszivárogott egy újabb felvétel, amely megerősíteni látszik, hogy az amerikai tisztviselő információkat közölt Izraelről az iráni külügyminiszternek .

Nagy port kavart az amerikai lapokban a hír, hogy John Kerry az Obama adminisztráció korábbi külügyminisztere és a jelenlegi kormányzat klímaügyi biztosa állítólag közölte Dzsavíd Zarif iráni külügyminiszterrel, hogy Izrael állt kétszáz szíriai légitámadás mögött.

Izrael ezeket hivatalosan nem ismerte el, bár az IDF 2020 végén nyilvánosságra hozta, hogy hány légicsapást hajtott végre Szíriában. Az eredeti felvétel szerint az iráni vezetőt meglepte a közlés.

Most egy újabb kiszivárgott felvétel megerősíteni látszik a hírt – számolt be a Daily Wire. 

A felvételt az amerikai Washington Free Beacon újságírója hozta nyilvánosságra, amin az hallható, hogy Zarif egy riporterrel beszélget.

Kerry elmondta nekem, hogy Izrael áll több, mint 200 ellenünk végrehajtott támadás mögött” – mondja Zarif, aki állítása szerint nem tudott erről.

Izrael szíriai légitámadásai nyílt titok, az ügy furcsasága abban rejlik, hogy a zsidó állam egyik legfontosabb szövetségesének kormánytagja, miért közölne ilyen információkat Iránnal, amely Izrael legnagyobb ellensége.

John Kerrynek újabb gondot okozhat a felvétel, miután kategorikusan tagadta, hogy bármilyen információt közölt volna az iráni külügyminiszterrel.

Fotó: Flickr/Ryan Rowley

John Kerry tagadja, hogy tájékoztatta az iráni külügyminisztert a szíriai izraeli csapásokról

Számos republikánus felháborodását fejezte ki a Kerry elleni vádak miatt, és a volt külügyminisztert a bizalmas információk állítólagos kiszivárogtatása miatt bírálta.