John Kerry tagadja, hogy tájékoztatta az iráni külügyminisztert a szíriai izraeli csapásokról

John Kerry volt külügyminiszter és jelenlegi elnöki különmegbízott hétfőn tagadta azokat az állításokat, amelyek szerint információkat adott volna át a szíriai izraeli légicsapásokról Mohammad Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszternek, miután Zaríf egy kiszivárgott interjúban azt állította, hogy Kerrytől értesült a csapásokról — írja a The Jerusalem Post.

Az Iran International és a The New York Times által közzétett, kiszivárgott interjúban

A héten Zarif azt állította, hogy nem tájékoztatták a szíriai izraeli légicsapásokról, és azt mondta, hogy

„John Kerry volt amerikai külügyminiszter volt az, aki elmondta nekem, hogy Izrael több mint 200 támadást indított iráni erők ellen Szíriában”.

A brit székhelyű perzsa televízió kétségbe vonta ennek az állításnak a valóságtartalmát, mivel a nemzetközi média korábban már beszámolt a Szíriában végrehajtott izraeli légicsapásokról.

„Elmondhatom, hogy ez a történet és ezek az állítások egyértelműen hamisak. Ez soha nem történt meg – sem akkor, amikor külügyminiszter voltam, sem azóta” – tweetelte Kerry.

Egy hétfői sajtótájékoztatón a kiszivárgott interjúval kapcsolatos kérdésre válaszolva Ned Price külügyminisztériumi szóvivő hangsúlyozta, hogy a tárca nem kommentálja az „állítólag kiszivárgott anyagokat”, és hogy az állítólagos szíriai izraeli légicsapások természetesen nem voltak titkosak, és az érintett kormányok nyilvánosan, jegyzőkönyvben beszéltek erről.

„Természetesen nem tudunk kezeskedni a hitelességéért – a pontosságáért -, ezért természetesen nem fogok közvetlenül nyilatkozni arról, hogy mi van azon a szalagon, azon a felvételen” – mondta Price.

A jelentés akkor lát napvilágot, amikor Irán Bécsben tárgyalásokat folytat az Egyesült Államokkal és az európai nemzetekkel, hogy megpróbáljon visszatérni a 2015-ös nukleáris megállapodáshoz.

Számos republikánus felháborodásának adott hangot a Kerry elleni vádak miatt, és a volt külügyminisztert a bizalmas információk állítólagos kiszivárogtatása miatt bírálták.

„Az emberek árulásról beszélnek – pedig én nem dobálózom ezzel a szóval” – mondta Dan Sullivan alaszkai szenátor a Politico szerint.

„John Kerry sokmindent csinál, amit ki nem állhatok. De ezzel most túlment minden határon”.

Mike Gallagher wisconsini képviselő „felfoghatatlannak” nevezte, hogy egy amerikai diplomata kiszivárogtatna hírszerzési információkat a ’világ vezető terrorizmus támogatóinak’.

Bár az IDF általában nem erősíti meg az egyes szíriai légicsapásokat, rendszeresen közzéteszi a csapásokról szóló statisztikákat. Decemberben az IDF bejelentette, hogy 2020-ban 50 csapást hajtott végre északkeleti szomszédja ellen.

Obama állítólag oda akarta adni a Golánt Aszadnak

A napokban kiszivárogtatott dokumentumok szerint az amerikaiak felajánlották az izraeli csapatok kivonulását, cserébe pedig azt kérték, hogy Szíria szakítsa meg a kapcsolatát az iráni milíciákkal.