Nem viselte megfelelően a hidzsábot, halálra verte az iráni erkölcsrendészet

Egy 22 éves iráni nő életét veszítette, miután az iráni rendőrség megverte, mert nem fedte el teljesen a haját.

Az Al Arabiya beszámolója szerint egyre nagyobb a közfelháborodás Iránban, miután a hatóságok halálra vertek egy 22 éves lányt, mert nem fedte el teljesen a haját hidzsábbal.

Mahsza Amini-t az iráni „erkölcsrendészet” tartóztatta le Teheránban.

A letartóztatás során megverték, és nem sokkal később kómába esett. Az iráni hatóságok szerint az őrizetben halálos szívrohamot kapott.

„A teheráni rendőrség bejelentette, hogy Mahsza Amini „hirtelen” szívrohamot szenvedett” – mintha egy 22 éves nőnek olyan gyakran lenne szívrohama. Az iráni média tényként közli ezt az ostobaságot”

– írta a Twitteren Mahsza Alimardani, az ARTICLE 19 emberi jogi szervezet digitális jogokkal foglalkozó kutatója.

A hidzsáb az iráni forradalom óta kötelező a nők számára Iránban, és azok a nők, akik nem hordják helyesen, valamint nem viselnek teljes hosszúságú, bő ruházatot, azt kockáztatják, hogy az ország hatóságai vádat emelnek ellenük.

Mahsza halála online az iráni kritikák hullámát váltotta ki. Sokan megjegyezték, hogy a kórházi ágyon fekvő Mahszáról készült fotón látható sérülések inkább koponyasérülésre, mint szívrohamra utalnak, mint halálának okára.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Egy nő, aki szembeszállt Irán iszlamista rezsimjével

Miután Maszih Iránból Nyugatra disszidált, mozgalmat indított a kötelező kendőviselés ellen, ez a tette pedig kivívta az iráni rezsim haragját.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem jelenítünk meg hirdetéseket.