Wagner-csoport: Nem akartok bűnözőket a fronton? Akkor küldjétek a gyerekeitek!

Oroszország a Wagner zsoldoscégen keresztül olyan foglyokat toboroz, akik önként jelentkeznek harcolni a jelenleg is zajló ukrajnai háborúban, és aki nem akarja, hogy foglyok harcoljanak, az küldje el helyette a gyerekeit harcolni – jelentette ki csütörtökön egy nyilatkozatban Jevgenyij Prigozsin orosz oligarcha és a Wagner társtulajdonosa.

A nyilatkozat, amelyet Prigozsin cége, a Concord töltött fel a VKontakte orosz közösségi médiaplatformra, a Komszomolszkaja Pravda című orosz hírportál – amely nem tévesztendő össze a hasonló nevű ukrán Ukrajinszka Pravda hírportállal – újságírójának kérdésére született – írja a Jerusalem Post.

Az újságíró azokról a hírekről érdeklődött, amelyek szerint foglyokat toboroznak harcra.

„Természetesen, ha fogoly lennék, arról álmodnék, hogy csatlakozom… hogy ne csak törlesszem a hazával szembeni adósságomat, hanem kamatostul törlesszem azt” – mondta Pirogzsin, Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli bizalmasa.

Azokkal kapcsolatban, akik nem akarják, hogy foglyokat toborozzanak az ukrajnai harcokhoz, Pirogzsin azt mondta:

„Küldjék a gyermekeiket a frontra. Vagy katonai magánvállalkozókat és foglyokat, vagy [küldjétek] a gyerekeiteket – döntsétek el ti magatok”.

Ukrajna és más nemzetközi hírszerzési jelentések már számos olyan állítást közöltek, amelyek szerint Oroszország azon dolgozik, hogy foglyokat toborozzon a Wagnerhez hasonló zsoldoscsoportokon keresztül, hogy feltöltse súlyos veszteségeit a folyamatban lévő háborúban, amelyet Oroszország „különleges katonai műveletként” emleget.

A lettországi székhelyű The Insider független orosz oknyomozó hírportál jelentései szerint Prigozsin személyesen jár börtönökbe foglyokat toborozni, és állítólag Putyin személyesen engedélyezte ezt.

Az Insider azt is állítja, hogy előszeretettel toboroznak gyilkosságért elítélt rabokat.

A Russia Behind Bars vezetője, Olga Romanova szerint a litvániai székhelyű orosz disszidens hírcsatornának, a Popular Politics YouTube-csatornának adott interjújában Prigozsin azt is elmondta, hogy Wagner csak ágyútölteléket keres, akik előretörnek, és minden elítéltet, aki megpróbál dezertálni, lelövik.

Fotó: EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT 

Ez történik, amikor Moszkva haragja lecsap Ukrajna egyik legnagyobb városára

Nyolc orosz cirkálórakéta csapódott a 650 ezer lakosú Krivoj Rog gátjába, elárasztva ezzel a várost.