Putyin és Hszi Csin-ping többpólusú, demokratikus világrendet akar

Kína kész együttműködni Oroszországgal annak érdekében, hogy a világot a fenntartható fejlődés pályájára állítsák – jelentette ki Hszi Csin-ping kínai elnök a Vlagyimir Putyinnal folytatott találkozón.

„Korunk kolosszális, a történelemben példa nélküli globális méretű változásaival szemben készek vagyunk orosz kollégáinkkal együtt példát mutatni egy felelős világhatalomnak, és vezető szerepet játszani abban, hogy egy ilyen gyorsan változó világot a fenntartható és pozitív fejlődés pályájára állítsunk”

– mondta a kínai vezető.

Készségét fejezte ki továbbá, hogy véleményt cseréljen Putyinnal a nemzetközi napirendről és a kölcsönös érdeklődésre számot tartó kérdésekről.

Az orosz elnök a maga részéről megjegyezte, hogy Moszkva és Peking kulcsszerepet játszik a globális és regionális stabilitás biztosításában.

„Közösen kiállunk egy igazságos, demokratikus és többpólusú világrend kialakítása mellett, amely a nemzetközi jogon alapul, nem pedig néhány olyan szabályra, amelyet valaki kitalált, és megpróbál másokra erőltetni, anélkül, hogy megmagyarázná, mi is az”

– mondta Putyin.

Hangsúlyozta, hogy az egypólusú világ megteremtésére irányuló kísérletek a legtöbb ország számára teljesen elfogadhatatlanok.

Az orosz vezető emellett méltatta Peking kiegyensúlyozott álláspontját az ukrán válsággal kapcsolatban.

Putyin és Hszi Csin-ping találkozójára a Sanghaji Együttműködési Szervezet szamarkandi csúcstalálkozójának margóján kerül sor. A megbeszélés fő témái között szerepel a szervezet potenciáljának erősítése a biztonság és stabilitás szavatolása terén, a gazdasági kapcsolatok erősítése, a közlekedési összeköttetések fejlesztése, valamint a szervezet kulturális és humanitárius dimenziójának erősítése.

Oroszország Irán felé fordul, miután Kína cserbenhagyta

„A támogató szavak ellenére Kína a háború kezdete óta nem hajlandó segíteni Oroszországnak a szankciók kijátszásában vagy fegyverek szállításával” – mutat rá Gabriel Gavin.