Újabb tűzharc Dzsenín közelében: meghalt egy fiatal izraeli tiszt

Az elmúlt hetekben a feszültségek megnőttek a térségben, mivel az IDF éjszakai rajtaütésekkel és más terrorellenes erőfeszítésekkel fokozta a nyomást Ciszjordánia északi részén – számolt be a Jerusalem Post. 

A Nahal felderítő zászlóalj parancsnokhelyettese, a harmincéves Bar Pelach őrnagy két palesztin fegyveressel folytatott tűzpárbajban halt meg a ciszjordániai Dzsenín városától északra fekvő Dzsalma falu közelében.

Az incidens este fél 12 körül kezdődött, amikor az IDF megfigyelő katonái két gyanúsítottat azonosítottak, akik a kerítéshez közeledtek a vonal mentén, egy katonai őrhely közelében.

A gyanúsítottak, akikről nem állapították meg, hogy fegyveresek, 15 méteren belülre értek a kerítéshez, és lefeküdtek.

Erőket küldtek a gyanúsítottak oldalára, és néhány méteren belül megközelítették őket. Egy drónt küldtek a területre, de azt nem használták. A csapat két részre oszlott, hogy megpróbálják meglepni a fegyvereseket, de a két palesztin tüzet nyitott az izraeli katonákra.

A Júdea és Szamária hadosztály parancsnoka Avi Bluth elmondta, hogy nem tudták megállapítani, hogy fegyveres-e a két palesztin, de gyanúsan viselkedtek.

Hajnali fél három körül a két terrorista tüzet nyitott az IDF-erőkre, halálosan megsebesítve a tisztet. Bluth szerint a tiszt még képes volt a fegyveresek felé lőni, mielőtt eltalálták volna.

„A csapat egy nagyon képzett erő volt, amely már jó ideje a térségben volt, és nagyon nehéz műveleteket hajtott végre, beleértve egy terrorista házának lerombolását” – mondta Bluth.

A két fegyverest a palesztin média Ahmed Abed és Abdul Rahman Abed néven azonosította, akik a Dzsenin melletti Kafr Dan faluból származnak. Egyikük a Palesztin Hatóság biztonsági erőinek hírszerző tisztje volt.

Lapid: Senki sem fogja megmondani Izraelnek, hogyan védje meg magát

Az izraeli miniszterelnök határozott választ küldött az amerikai kritikákra.