Drónfutár szállítja házhoz az élelmiszert Izraelben

Egyre több területen használnak drónokat szerte a világban, most már szállításra is. Izrael egyik legnagyobb szupermarketlánca a jövő hónapban kísérleti jelleggel drónokkal kezdi meg az élelmiszerek kiszállítását — írja a zsido.com.

A közép-izraeli Modi’inban már megvoltak az első tesztrepülések, két drón landolt a Rami Levy’s logisztikai központ tetején. Szeptember 18-tól a központ dolgozói a közeli Yishpro Center egyik üzletéből rendelhetnek ilyen módon.

Az üzemeltetést a Cando nevű startup végzi kezdetben napi hatvan repüléssel, öt napon keresztül. Decemberben már egy-két hetes üzemelés várható.

A vállalatot 2019-ben alapította három volt magas rangú katonatiszt. A múlt hónapban Rami Levy, az izraeli élelmiszerdiszkont-kiskereskedelem úttörője bejelentette: egyharmados részesedést vásárolt a vállalkozásban, meg nem nevezett összegért. A Cando szerint a drónos kiszállítás két éven belül a normál működés részévé válhat.

Flying sushi and ice-creams: will drones be the new delivery service in Israel?

Will drones soon replace delivery drivers on bicycles or scooters? In Israel, flying machines are on their way to carrying takeaway food and medical equipment.

A kísérletek során bevetett négy-öt drónból álló kis flotta autonóm módon, mesterséges intelligencia által vezérelt navigációs és operációs szoftver segítségével, emberi közreműködése nélkül repül.

Az állami előírások egyelőre csak maximum 2,5 kg-os terhet engednek reptetni, de a gyakorlatban akár 10 kg, vagy annál nagyobb csomagot is képesek szállítani. Az áruházlánc szóvivője elmondta, hogy céljuk egy olyan rendszer kifejlesztése, amely lehetővé tesz több száz drónt egyetlen központból működtetni.

A múlt hónapban egy Cando-drón versenyzett egy motorosfutárral, fagylaltot vittek egy légvonalban 1 km-re lévő gyereknek a dél-izraeli Beershevában. A drón 3 perc 37 másodperc alatt érkezett meg, a motorosnak ehhez a távhoz 11-re volt szüksége.

Drón mentette meg egy keselyűfióka életét Izraelben

Egy izraeli drónokkal foglalkozó vállalkozás, az Xtend segít táplálni azt az árván maradt keselyűfiókát, ami egy nehezen megközelíthető sziklán maradt egyedül a Júdeai-sivatagban.