Drón mentette meg egy keselyűfióka életét Izraelben

Egy izraeli drónokkal foglalkozó vállalkozás, az Xtend segít táplálni azt az árván maradt keselyűfiókát, ami egy nehezen megközelíthető sziklán maradt egyedül a Júdeai-sivatagban.

A fakó keselyű ritka állat, egyedei általában magányosan élnek. Az 1950-es évekig több száz példány volt megtalálható Izraelben, ma már kevesebb, mint 60 egyedről tudunk, így nagyon örültek a tudósok, amikor februárban fiókák születéséről lehetett hallani – tudatja az Israel21c tudományos híroldal.

A szülőket illetve a fiókát egy projekt keretében tartotta kamerás megfigyelés alatt az Izraeli Ornitológiai Központ és az Izraeli Nemzeti Park Hatóság. Egy ideig minden rendben is volt, hiszen a szülők hordták az ételt a saját magát ellátni még nem képes fiókának.

Júniusban azonban az anyamadár egy villamosvezetéknek repült és meghalt, az apa pedig egyedül már nem látta el a fiókát.

A szakemberek először arra gondoltak, hogy egy munkatársuk fog felmászni a fiókához, hogy táplálékot juttasson számára, amíg az megerősödik és képes lesz ellátni magát. Ezzel párhuzamosan merült fel annak az ötlete, hogy drónnal lássák el a madarat, azonban az átlagos, joystickkel irányított drónok nagy valószínűséggel sziklának csapódtak volna.

Az Xtend izraeli startup sietett a fióka segítségére. Találmányuk lényege, hogy a drón irányítója egy virtuális szemüvegen keresztül látja amit a drón is lát, így az eszköz sokkal precízebben irányítható.

כנגד כל הסיכויים, הגוזל היתום פרח מהקן בזכות רחפן ואב אלמן ומסור! – Israel Raptor Nest Cam

אתר הצפרות הישראלי למידע נוסף על ציפורים וצפרות בישראל הכנסו לאתר שלנוhttp://www.birds.org.ilאו בקרו בדף הפייסבוק שלנו https://www.facebook.com/birds.org.ilf…

„Az ember az ujjával mutatja, hogy merre menjen a drón”

– mondja Matteo Shapiro, az Xtrend egyik vezetője, kiemelve, hogy a szoftver érzékeli azt, ha az ember például egy fa tetejére mutat, így a drón pontosan oda fog majd menni.

Ez a technológia – emelte mi Shapiro –, jelentős előrelépés az eddig pusztán jobbra, balra, felfelé és lefelé irányítható drónokhoz képest.

Az Xtrend ezt a technológiát az izraeli hadsereggel együttműködésben fejleszti, ahol többek közt robbanószerkezetek hatástalanítására is használják.

Az izraeli hadsereg Yahalom nevű egysége néhány kísérleti repülés után készen állt, hogy a drónt a keselyűfióka megmentésére is bevesse. A próba sikeres volt, a fióka örömmel fogadta el a táplálékot „műanyukájától”, amely immár két-három naponta látogatja a fiókát. Az apró ragadozómadár hamarosan készen áll majd, hogy maga gondoskodjon táplálékáról.

Az izraeli startup akkor került a figyelem középpontjába, amikor tavaly megoldást kínáltak a Gáza-övezetből Izrael fölé irányított égő lufik problémájára, és a korábbi technológiánál egyszerűbben irányítható drónokkal tették lehetővé az izraeli földeket lángba borító lufik hatástalanítását, így az eredetileg polgári célokat szolgáló technológia hamar a hadászatot segítő rendszerré vált