Lauder szerint Izrael választási rendszere a katasztrófa biztos receptje

Lauder felszólította Isaac Herzog elnököt, hogy hozzon létre egy kétpárti bizottságot, amely a demokrácia, a választások és a kormányzás területén jártas személyekből áll.

Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke és a Jerusalem Post konferencia elnöke szerint Izrael jelenlegi választási rendszere „a katasztrófa receptje”, mivel egyetlen kis politikai frakció képes megbuktatni egy kormányt

A New Yorkban megrendezett Jerusalem Post konferencián Lauder arra hivatkozva, hogy Izraelben az elmúlt három évben öt választást tartottak, azt mondta, hogy a jelenlegi rendszer, amelyben az izraeliek egyenlően oszlanak meg jobb- és baloldal között, szinte biztosan garantálja, hogy a mostani, november 1-jén tartandó választást hamarosan újabb választás követi.

Az izraeli politikai rendszer eredendően instabil volta  nem előnyös az ország számára, és a katasztrófa receptje. „Egyetlen ország, egyetlen vállalkozás, egyetlen szervezet – semmi sem tud megfelelően működni, ami bármilyen csoport által zsarolható”

– mondta Lauder.

Lauder humorosan megjegyezte:

„Vannak, akiknek lefekvéskor birkákat kell számolniuk, hogy könnyebben elaludjanak. Ma egy izraeli miniszterelnöknek a Knesszet tagjait kell megszámolnia: „59, 60, 61″, majd reggel újra meg kell számolni őket, hogy tudja, aznap bemegy-e a hivatalba”.”

Lauder felvetette, hogy az izraeli választási rendszer kontraproduktív és megfojtja a kreativitást.

„Az Izraelt fenyegető veszélyek mellett — különösen Irán részéről — nem engedheti meg magának, hogy most instabilnak lássák. A legtöbb embernek világszerte a fejét kell vakargatnia minden alkalommal, amikor az izraeliek újra szavazni mennek – nem tudják elképzelni, hogyan működhet egy demokrácia ilyen állandó felfordulás mellett”.

Orbán Viktor a Zsidó Világkongresszus elnökével tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután a Karmelita kolostorban fogadta Ronald S. Laudert, a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnökét.

Lauder felszólította Isaac Herzog elnököt, hogy ahelyett, hogy a jelenlegi rendszer folytatódna a végtelenségig,  hozzon létre egy kétpárti bizottságot, amely a demokrácia, a választások és a kormányzás területén jártas személyekből áll, hogy hozzon létre egy új rendszert, amely – szavai szerint – „végre kihúzza Izraelt ebből a zűrzavarból”.

Egy négyéves ciklusra megválasztott izraeli miniszterelnök a minisztereket nem politikai kapcsolataik, hanem szakértelmük és minisztériumi ismereteik alapján nevezhetné ki.

– mondta Lauder, és hozzátette:

„El tudnak képzelni egy olyan közlekedési minisztert, aki valóban ért a vonatokhoz, hidakhoz és autópályákhoz? Egy pénzügyminisztert, aki ért a gazdasághoz? Egy külügyminisztert, aki a világ minden táján szolgált már nagykövetségeken? Ez garantálná a stabilitást” –

Lauder felvetette, hogy Izrael jövője szempontjából semmi sem fontosabb, mint a választási rendszer megújítása, és hozzátette:

„Ahogy Theodore Herzl mondta: „Ha akarjátok, nem mese”.

Ronald Lauder nagyon kiakadt a lengyelekre

„A lengyel parlament eme botrányos, és teljesen indokolatlan cselekedete megkérdőjelezi saját elkötelezettségemet, és az amerikai-lengyel kapcsolatok jövőjét” – fakadt ki a Zsidó Világkongresszus elnöke.