Lapid holokauszt-túlélőkkel látogatott Berlinbe: „Ez a mi győzelmünk”

Jair Lapid miniszterelnök vasárnap holokauszt-túlélők egy csoportjával együtt Berlinbe érkezett, ahol az iráni atomalkuról tárgyal – írja az Algemeiner. 

„Ma este diplomáciai látogatásra érkeztem Berlinbe Pnina, Avraham, Shoshana, Yisrael és Zvi holokauszt-túlélők kíséretében” – mondta Lapid a berlini leszállást követően. „Ahogy együtt léptünk le a repülőgépről és német földre léptünk, egy német katonai díszőrség fogadott minket. Ez az ő győzelmük, az enyém, mint egy holokauszt-túlélő fia, és a miénk, mint nép és nemzet. Soha nem fogjuk elfelejteni.”

Lahav Harkov on Twitter: „Israeli Prime Minister Yair Lapid brought five Holocaust survivors with him to Berlin. Here they are getting odd the plane, met by an honor guard of German soldiers. pic.twitter.com/rtZV1xiFcW / Twitter”

Israeli Prime Minister Yair Lapid brought five Holocaust survivors with him to Berlin. Here they are getting odd the plane, met by an honor guard of German soldiers. pic.twitter.com/rtZV1xiFcW

A diplomáciai látogatás során Lapid találkozik Olaf Scholz német kancellárral és más magas rangú tisztviselőkkel, hogy összehangolják „a nukleáris kérdéssel kapcsolatos álláspontokat”, és kidolgozzák egy stratégiai, gazdasági és biztonsági együttműködési dokumentum végső részleteit, amelyet aláírnak.

A hétvégén Franciaország, Nagy-Britannia és Németország szombaton közölte, hogy „komoly kétségeik” vannak Iránnak az atomalku felélesztésére irányuló szándékaival kapcsolatban, azt sugallva, hogy a több mint egy éve tartó tárgyalások után nem várható a megújulás.

Lapid elmondta, hogy Izrael Benny Gantz védelmi miniszterrel együtt „sikeres” diplomáciai kampányt folytatott a készülő nukleáris megállapodás aláírásának megakadályozására és az Iránnal szembeni szankciók enyhítésének megakadályozására.

„Ennek még nincs vége” – figyelmeztetett Lapid. „Még hosszú út áll előttünk, de vannak biztató jelek”.

Közben Izrael továbbra is fellép annak érdekében, hogy megakadályozza Iránt és megbízottjait abban, hogy terrorista bázisokat hozzanak létre az egész Közel-Keleten, különösen Szíriában – mondta Lapid.

„Innen szeretném hangsúlyozni, Izrael nem fogja megengedni, hogy Szíriát a terrorszervezeteknek történő fegyverszállítás tengelyeként használják, és nem fogadja el, hogy iráni támaszpontok vagy milícia-bázisok létesüljenek északi határunkon” – mondta.

Figyelmeztet az IDF: Félő, hogy hamarosan háborút indít Izrael ellen a Hezbollah

A Hezbollah régóta az IDF legjelentősebb ellenfele Izrael határainál, becslések szerint közel 150 ezer rakétából álló arzenáljával bármilyen célpontot elér Izraelben.