Kit tesznek felelőssé Oroszországban a harkivi fiaskó miatt?

A The Jerusalem Post szakértője szerint Putyinék az oroszok oldalán harcoló szeparatista erőket fogják okolni a történtekért.

Az orosz állami média, a TASZSZ egy érdekes cikket közölt vasárnap, amely a „Donyecki Népköztársaság” vezetőjét idézte. A cikk azt állította, hogy Denisz Puszilin „azt mondta, hogy a Donyecki Népköztársaságban a harcvonal mentén feszült a helyzet, de a népi milícia erői ellenőrzés alatt tartják azt”.

Seth J. Frantzman szerint azonban a valóságban Oroszország és a Moszkva-barát erők hatalmas kudarcot könyvelhettek el, mivel az ukrán offenzíva jelentősen visszaszorította őket.

A TASZSZ cikkének eredeti célja tehát az volt, hogy rávilágítson a Donyecki-Népköztársaság erőinek kudarcára.

Frantzman szerint fontos látni, hogy a Kreml megpróbálta Ukrajna elleni háborúját nem az Oroszországban élő emberekkel, hanem az azon kívüliek segítségével megvívni:

Moszkva évek óta a donyecki embereket használja fel arra, hogy az ukránok ellen harcoljanak.

Ez azóta így van, hogy Oroszország először megtámadta Ukrajnát, és annektálta a Krímet, valamint létrehozta a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságokat.

Frantzman azon a véleményen van, hogy most ezekre a szeparatista erőkre akarja az orosz vezetés hárítani a felelősséget a harkivi kudarcért.

Kadirov tombol: az orosz hadvezetést hibáztatja a visszavonulásért

A csecsen diktátor a Telegram-oldalán reagált az orosz visszavonulásra.

Orosz visszavonulás

Egy másik cikk az TASZSZ közleményében szintén arról szólt, hogy az orosz csapatok „átcsoportosítanak” (értsd.: visszavonulnak).

„A Donbassz felszabadítására irányuló különleges katonai művelet deklarált céljainak elérése érdekében úgy döntöttek, hogy átcsoportosítják a Balakleja és Izjum közelében állomásozó orosz erőket, hogy fokozzák az erőfeszítéseket Donyeck irányába” – írták.

„Az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint ebből a célból az elmúlt három napban végrehajtották az Izjum-Balakleja csoportosítás átszervezésének és átcsoportosításának műveletét a Donyecki Népköztársaság irányába”.

Frantzman felhívja rá a figyelmet, hogy Oroszország a héten részt vesz a Sanghaji Együttműködési Szervezet ülésén, ahol bizonyosan nem akarja, hogy Ukrajna miatt vesztesnek lássák.

Szerinte azonban, ha Moszkva a szeparatista partnereit okolja a kudarcért, és úgy tesz, mintha ezekkel a proxykkal vívná a háborút, akkor talán megmentheti az arcát a többiek előtt.

Frantzman leírja azt is, hogy Moszkva eddig általában véve vonakodott attól, hogy nagyszámú csapatot és repülőgépet vezényeljen Ukrajnába, ezért inkább „hátrakötött kézzel” harcol, elkerülendő, hogy minél több „egyszerű oroszt” kelljen feláldoznia.

Frantzman szerint tehát összefoglalva,

Oroszország egy könnyű háborút akart, ahol mások fizetik meg a politikájának árát.

Paul Morland: Oroszország kihalóban van

A folyamatos elnéptelenedés több, mint kellemetlenség és bizony súlyos stratégiai fejtörést okoz Vlagyimir Putyin számára.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.