III. Károlynak sürgősen kezelnie kell a brit Nemzetközösség válságát

III. Károly brit király a Nemzetközösség válságára készülhet, miután Gaston Browne, Antigua és Barbuda miniszterelnöke kijelentette, hogy három éven belül népszavazást tervez a monarchiától való elszakadás és a köztársasági berendezkedés érdekében.

Browne-t várhatóan jövőre újraválasztják, és szándékában áll népszavazást kiírni a köztársaságról, ha újabb hivatali ciklusba kezd.

„Ezt a kérdést népszavazásra kell vinni, hogy a nép döntsön”

– mondta Browne.

„Ez nem jelent semmiféle tiszteletlenséget az uralkodóval szemben. Ez nem ellenségeskedés, vagy bármilyen különbség Antigua és Barbuda és a monarchia között. Ez egy utolsó lépés a függetlenséghez, hogy valóban szuverén nemzetté váljunk”.

A karibi szigetek egyike annak a 14 független nemzetnek, az úgynevezett Nemzetközösségnek, amelyeknek továbbra is a brit uralkodó az államfője.

Barbados azonban tavaly már megszavazta, hogy köztársasággá váljon.

A Nemzetközösséghez tartozik Belize, Kanada, Grenada, Antigua és Barbuda, Ausztrália, Pápua Új-Guinea, Szent Lucia, Tuvalu, Salamon-szigetek, Grenadine-szigetek, Bahama-szigetek, Új-Zéland, Jamaica, valamint Szent Kitts és Nevis.

Bár azt mondta, hogy szorgalmazná a népszavazást a köztársaságért, Browne hozzátette, hogy Antigua és Barbuda akkor is elkötelezett tagja maradna a Nemzetközösségnek, ha már nem tagja a monarchiának.

Miért nem látogatott el soha Izraelbe a királynő?

70 éves uralkodása alatt II. Erzsébet brit királynő a Közel-Kelet nagy részét bejárta, de Izraelbe soha nem látogatott el. Miért volt ez így?

Mindeközben Andrew Holness, Jamaika miniszterelnöke is kifejezte, hogy országa köztársasággá akar válni.

Emellett Belize egyik minisztere, Henry Charles Usher márciusban kijelentette, hogy „a dekolonizációs folyamat beborítja a karibi régiót. Talán itt az ideje, hogy Belize megtegye a következő lépést, hogy valóban birtokba vegye függetlenségünket. De ez egy olyan kérdés, amelyről Belize népének kell döntenie”.

Pénteken III. Károly király első nyilvános beszédét tartotta a nemzethez, amelyben édesanyja előtt tisztelgett.

„Az élethosszig tartó szolgálatra tett ígéretet ma megújítom mindannyiuk számára”

– mondta beszédében az új király.

„A személyes gyász mellett, amelyet egész családom érez, az Egyesült Királyságban, mindazokban az országokban, ahol a királynő államfő volt, a Nemzetközösségben és szerte a világon oly sokakkal együtt mély hálát érzünk azért a több mint hetven évért, amelyek alatt anyám királynőként oly sok ország népét szolgálta.”

Búcsú a királynőtől – egy korszak végén

II. Erzsébet platina jubileuma egy korszak végét jelzi, nemcsak a britek, hanem Európa számára is. Hogy mi jön utána, azt egyelőre senki nem szeretné tudni.