Putyin: Nem szállítunk majd gázt, olajat, szenet – semmit sem!

Az Európai Unió szerdán árplafon bevezetését javasolta az orosz gáz árára, miután Vlagyimir Putyin elnök azzal fenyegetőzött, hogy ilyen lépés esetén minden energiaszállítást leállít, ami a világ leggazdagabb országaiban az idei télen kvóták bevezetését eredményezheti — írja a Reuters.

Az eszkalálódó patthelyzet tovább növelheti az egekbe szökő európai gázárakat, ami tovább növeli az uniós kormányok által most fizetett, rendkívül magas árakat, hogy megakadályozzák energiaszolgáltatóik összeomlását, és megakadályozzák, hogy a pénzszűkében lévő fogyasztók megfagyjanak az előttük álló hideg hónapokban.

Európa azzal vádolja Oroszországot, hogy fegyverként használja az energiaellátást, megtorlásul a Moszkva ellen az ukrajnai invázió miatt bevezetett nyugati szankciókért. Oroszország a szankciókat okolja a gázellátási problémákért, amelyeket a gázvezetékek meghibásodásának tulajdonít.

A feszültség növekedésével Putyin kijelentette, hogy az árkorlátozás esetén a szerződéseket felbonthatják, és

figyelmeztette a Nyugatot, hogy „azt kockáztatja, hogy megfagy, mint a farkas farka a híres orosz mesében”.

Az EU azonban azt tervezi, hogy az orosz gázra vonatkozó árplafont és a nem gázzal működő áramtermelők által termelt villamos energiáért fizetett ár felső határát is bevezeti.

Az uniós energiaügyi miniszterek pénteken rendkívüli ülést tartanak.

„Javasolni fogjuk az orosz gáz árplafonját… Csökkentenünk kell Oroszország bevételeit, amelyekből Putyin ezt a szörnyű ukrajnai háborút finanszírozza”

– mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke újságíróknak.

Hollandia, amely következetesen ellenezte a gázárplafon bevezetését, támogatná az orosz gázra vonatkozó plafon bevezetését – mondta egy, az ügyet ismerő forrás szerdán a Reutersnek.

Egy cseh miniszter azonban korábban azt mondta, hogy ezt le kell venni a pénteki ülés napirendjéről. A csehek az EU soros elnökségét betöltő országként segítik a megbeszélések irányítását.

Putyin előre látta a lépést, és azt mondta, hogy Oroszország vissza fog vágni.

„Semmit sem fogunk semmit sem szállítani, ha az ellentétes az érdekeinkkel”

– mondta Putyin egy vlagyivosztoki gazdasági fórumon.

„Nem fogunk szállítani gázt, olajat, szenet, fűtőolajat – semmit sem fogunk szállítani”

– mondta Putyin. Megkérdőjelezte az ENSZ által közvetített megállapodást is, amely az Ukrajnából származó gabona exportjáról szól.

Európa összességében gázának mintegy 40%-át, olajának pedig 30%-át importálja Oroszországból.

Az Eurelectric, az európai villamosenergia-ipart képviselő szervezet szintén bírálta a nem gázüzemű áramtermelők által termelt villamos energia árára vonatkozó, megawattóránként 200 eurós uniós plafonra vonatkozó terveket.

„A probléma alapvető oka a gázellátás hiánya és az importált fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségünk. A kormányoknak inkább ennek kezelésére kellene törekedniük, mintsem torzító, ad hoc beavatkozásokhoz folyamodni a villamosenergia-piacon”

– mondta Kristian Ruby, az Eurelectric főtitkára.

Az európai közüzemi részvények ára azonban emelkedett a hírre, mivel az elemzők a vártnál jobb eredménynek tekintették a felső korlát mértékét az iparág számára.

Az Európát sújtó energiaválság még inkább kiéleződött, miután az orosz Gazprom teljesen felfüggesztette az Északi Áramlat 1 gázvezetéken keresztül Németországba szállított gázt és közölte, hogy a múlt héten karbantartási munkálatok során motorolaj-szivárgást talált.

Az orosz elnök szerint Németország és az alkatrészellátást befolyásoló nyugati szankciók tehetnek arról, hogy a vezeték nem üzemel.

A megugró árak hatása arra kényszeríti a vállalatokat, hogy visszafogják a termelést, a kormányokat pedig arra, hogy milliárdokat költsenek támogatásra, hogy enyhítsék a fogyasztókat a hatásoktól.

Gorbacsov igazi eredménye az, hogy kudarcot vallott

„Miközben a volt szovjet vezető érdemei vitathatatlanok, valójában az teszi kiemelkedővé, hogy kudarcot vallott a Szovjetunió megmentésére tett erőfeszítéseiben.”