A félidős amerikai választásokig valószínűleg nem lesz atomalku Iránnal

Nem valószínű, hogy az Iránnal kötendő nukleáris megállapodáshoz való visszatérés az Egyesült Államokban novemberben tartandó félidős választások előtt megtörténik – közölte szerdán egy európai diplomáciai forrás, miután a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség további előrelépésekről számolt be az iszlám köztársaság nukleáris programjában — írja a Reuters hírügynökség jelentésére hivatkozva a The Jerusalem Post.

Irán legutóbbi válasza a megállapodás véglegesnek szánt tervezetére szinte teljesen kizárta annak esélyét, hogy a következő napokban létrejöjjön az alku. Ezután már túl késő lesz a tárgyalások gyors lezárásához – magyarázta a forrás.

Az amerikai törvények 30 napos kongresszusi felülvizsgálati időszakot írnak elő, mielőtt bármilyen, az Iránnal szembeni szankciókat feloldó megállapodás hatályba léphet. Az európai forrás, valamint izraeli tisztviselők szerint Joe Biden amerikai elnök valószínűleg szeretné elkerülni azt a forgatókönyvet, ami egy esetlegesen negatív megítélésű megállapodással járhat.

Az Egyesült Államok 2018-ban lépett ki az iráni megállapodásból, Donald Trump akkori elnök szerint azt hamis ürügyekkel kötötték meg, és nem korlátozta kellőképpen Irán nukleáris programját. Biden az elnökségért folytatott kampánya során megfogadta, hogy újra csatlakozik hozzá. Irán ezután megkezdte a nukleáris program súlyos megsértését, amely a jelenlegi 60 százalékos tisztasággal szemben 3,67 százalékra korlátozta az urándúsítást, emellett megsértette a készletek felhalmozására, a fejlett centrifugák fejlesztésére vonatkozó korlátozásokat. A Biden-kormányzat 2021 áprilisa óta közvetett tárgyalásokat folytat Iránnal a megállapodáshoz való visszatérésről.

A tárgyalások további késlekedése, valamint az iráni atomprogramban tapasztalható folyamatos előrelépés veszélyeztetheti a megállapodást, ha azt még két hónapig félreteszik – állítja egy forrás.

Jair Lapid izraeli miniszterelnök a késedelemre utalhatott keddi nyilatkozataiban, amelyekben azt mondta, hogy még „túl korai lenne tudni, hogy valóban sikerült-e megakadályozni az iráni megállapodást”.

Az Iránnal való tárgyalások megszakítására azután került sor, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség jelentése szerint Irán annyi 60%-os tisztaságú urániumot halmozott fel, ami nem sokkal marad el a 90%-os tisztaságú urániumtól, mellyel már lehet atombombát készíteni.

Irán legfeljebb 60%-os tisztaságúra dúsított urániuma, amely urán-hexafluorid formájában van jelen, azaz a centrifugák által dúsított gáz formájában, a becslések szerint 12,5 kilogrammal 55,6 kilogrammra nőtt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség legutóbbi, május 30-án kiadott negyedéves jelentése óta – áll a Reuters által látott, a tagállamoknak címzett NAÜ-jelentésben.

Irán követelései között szerepel, hogy a NAÜ zárja le a három be nem jelentett nukleáris telephelyen talált dúsított urán nyomaira vonatkozó vizsgálatot. Az Egyesült Államok és az E3 – Nagy-Britannia, Franciaország és Németország – ellenzi, hogy ez megtörténjen, mielőtt Irán hiteles válaszokat ad az ügynökségnek.

A NAÜ szerdán egy második jelentést is kiadott, amely szerint Irán még mindig nem adott hiteles választ az uránrészecskék eredetére.

„A főigazgatót nagyon aggasztja, hogy Irán NAÜ jelentéstételi időszakában nem lépett kapcsolatba az Ügynökséggel a még lezáratlan biztosítéki kérdésekben, és ezért nem történt előrelépés azok megoldása felé”

– áll a második jelentésben, amelyet a Reuters is látott.

A tárgyalások további késlekedése miatt a NAÜ kormányzótanácsa kevésbé valószínű, hogy megpróbálna Iránnak alkalmazkodni, hogy keresztülvigye a megállapodást – mondta az európai forrás.

Irán erősebb garanciákat is követelt az Egyesült Államoktól arra vonatkozóan, hogy a szankciók feloldása hatékony lesz, és hogy a jövőben nem lép ki az egyezségből, amit Biden jogilag nem tud megadni.

A hét elején az iráni tárgyalásokat koordináló Josep Borrell uniós külügyi főbiztos úgy nyilatkozott, hogy

„most kevésbé bízik… a tárgyalási folyamat átalakításában és a megállapodás megkötésének kilátásában”.

Teherán további garanciákra vonatkozó követelései „nagyon aggasztóak” – mondta Borrell.

„Ha a folyamat nem konvergál, akkor az egész tárgyalás veszélyben van. A legutóbbi válasz, amelyet kaptunk – ha a cél az alku gyors lezárása – nem segít” – mondta az uniós biztos.

Biden kedd este gratulált Liz Truss új brit miniszterelnöknek. A megbeszélt témák között szerepelt „annak megakadályozása, hogy Irán valaha is atomfegyverhez jusson” – közölte a Fehér Ház.

Lapid az izraeli haditengerészet egyik diplomaosztó ünnepségén utalt az Iránból érkező fenyegetésekre.

„Irán egyre nagyobb mértékben van jelen a Vörös-tengeren” – figyelmeztetett a miniszterelnök.

„Nem fogjuk elfogadni ezt a jelenlétet. Nem fogjuk megengedni, hogy Irán és proxijai központi szereplővé váljanak a tengeren. Megpróbálnak majd minket a peremre szorítani, de haditengerésztünk ott lesz, és mindenki tudja, hogy a mieink jobbak náluk”.

Gorbacsov igazi eredménye az, hogy kudarcot vallott

„Miközben a volt szovjet vezető érdemei vitathatatlanok, valójában az teszi kiemelkedővé, hogy kudarcot vallott a Szovjetunió megmentésére tett erőfeszítéseiben.”