Megrongálódott az aleppói repülőtér leszállópályája

Izraeli rakétacsapás érte kedden a szíriai Aleppó repülőterét, megrongálva a le- és felszállópályát, átmenetileg használhatatlanná téve a létesítményt – közölte a damaszkuszi védelmi minisztérium.

A tárca tájékoztatása szerint az izraeli rakétákat a Földközi-tengerről lőtték ki, Latakia kikötővárostól nyugatra.

A SANA állami hírügynökség szerint a szíriai légvédelem több rakétát is megsemmisített.

Alig egy hét alatt ez már a második izraeli rakétatámadás az aleppói repülőtér ellen. A szíriai sajtó az augusztus 31-én történt csapással összefüggésben anyagi károkról számolt be.

Regionális diplomáciai és hírszerzési források szerint az utóbbi időben Izrael fokozta támadásait a damaszkuszi kormány ellenőrzése alatt lévő repülőterek ellen, hogy megzavarja Irán ellátási útvonalait, amelyeken keresztül fegyverekkel látja el szíriai és libanoni szövetségeseit, köztük a Hezbollah síita terrorszervezetet. Teherán a hadfelszerelés megbízhatóbbnak ítélt légi szállítására tért át, miután a földi útvonalakon haladó szállítmányoknál fennakadások voltak.

A teheráni vezetés támogatását élvező egyik szíriai fegyveres csoport parancsnoka a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy a múlt héten történt rakétatámadás éppen egy Iránból indult gép érkezése előtt okozott károkat az aleppói repülőtéren.

A szír külügyminiszter szerint Izrael „a tűzzel játszik”

„Az izraeliek előbb-utóbb megfizetik ennek az árát” – fenyegette meg Jeruzsálemet Faiszal al-Meqdad.