„Iszlámellenes tartalmak” eltávolítására szólítják fel a Netflixet

Az Öböl-menti országok felszólítják a Netflix streaming-szolgáltatót, hogy távolítsa el az iszlámmal ellentétes tartalmakat, különben jogi lépésekkel kell szembenéznie.

A szaúdi médiafelügyelet és a szaúdi fővárosban, Rijádban székelő hat tagú Öböl-menti Együttműködési Tanács által közösen kiadott nyilatkozat nem nevezte meg konkrétan a kifogásolt tartalmakat, hanem úgy fogalmazott, hogy azokat a filmeket kifogásolják, melyek  „az iszlám és a társadalmi értékek ellen szólnak”.

„Felvettük a kapcsolatot a platformmal, hogy távolítsa el ezeket a tartalmakat, beleértve a gyermekeknek szóló tartalmakat is”

– állt abban a közleményben, melyet az AFP hírügynökség közölt, írja az Arutz7.

A regionális hatóságok „nyomon fogják követni, hogy a platform megfelel-e az irányelveknek, és amennyiben a jogsértő tartalmak továbbra is sugárzásra kerülnek, megteszik a szükséges jogi intézkedéseket” – tette hozzá a közlemény.

A szaúdi állami média szerint a nem megfelelőnek ítélt tartalmak között olyan filmek és műsorok szerepelhetnek, amelyekben LMBTQ karakterek láthatók.

A Netflix részéről egyelőre nem érkezett reakció.

Szaúd-Arábia a korábban cenzúrázta a Muzulmán Testvériséggel szimpatizáló iszlamista szerzők könyveit, ami része a szaúdi hatóságok terrorizmus elleni küzdelemre irányuló erőfeszítéséne annak megakadályozására, hogy szaúdi állampolgárok Szíriába menjenek, hogy részt vegyenek az ottani harcokban.

2014-ben Szaúd-Arábia egy sor új törvényt vezetett be, amelyek az ateistákat terroristaként definiálják.

Mohammed bin Szalmán trónörökös azonban az elmúlt években arra törekedett, hogy a királyságot visszatérítse a mérsékelt iszlámhoz.

Putyin új külpolitikai doktrínája: „Orosz világ”

Olyan elképzelésen alapul, amelyet konzervatív ideológusok arra használtak, hogy igazolják a külföldi beavatkozást az oroszajkúak támogatására.