Görögország 150 ezer migránst tartóztatott fel az idén

Görögország az idén több mint 150 ezer illegális bevándorlót utasított el a határain – közölte vasárnap Nótisz Mitarákisz görög bevándorlásügyi miniszter.

„Az év eleje óta sikerült 154 102 illegális migráns beutazását meghiúsítani”

– mondta a tárcavezető az Elefthérosz Tüposz című napilapnak nyilatkozva. Csak augusztusban mintegy ötvenezer határsértőt tartóztattak fel.

A 2019-ben hatalomra került konzervatív görög kormány kiemelt feladatként kezeli a bevándorlás ellenőrzésének kérdését. Athén egyébként augusztusban jelentette be, hogy a 40 kilométer hosszú kerítést további 80 kilométerrel meghosszabbítják az Évrosz határfolyó mentén az illegális bevándorlás megfékezésére.

A kormányzati elképzelések között szerepel emellett a hőkamerás megfigyelőrendszer fejlesztése, valamint további 250 határrendész bevetése a török-görög szárazföldi határszakaszon.

Athén azzal vádolja Ankarát, hogy Törökországba érkező migránsok ezreit küldi Görögországba szomszédja destabilizálására.

Törökország és Görögország régóta vitatkozik a migráció mellett egyebek között a tengeri határokról, a kölcsönös légtérsértésekről, valamint az utóbbi években a Földközi-tenger keleti medencéjében felfedezett hatalmas földgázmezők kiaknázásáról.

„Ha eljön az idő, megtesszük, amit kell” – Erdogan durván odaszúrt a görögöknek

Fokozódik a feszültség Törökország és Görögország között az Égei-tengeren.