Oroszország továbbra is milliárdokat keres az olaj, a gáz és a szén exportjával

Oroszország továbbra is milliárdokat keres az olaj, a gáz és a szén exportjával – írja a Centre for Research on Energy and Clean Air (Crea) finnországi székhelyű, független kutatóközpont keddi jelentésében.

Az árak meredek emelkedése miatt

Oroszország 158 milliárd euró bevételre tett szert a fosszilis energiahordozók értékesítésével az ukrajnai háború első hat hónapjában

– állapítja meg a Crea.

Ez vélhetőleg több, mint amennyit Moszkva a háborúra kiad.

A Crea 100 milliárd euróra becsülte a hadiköltségeket.

A fosszilis energiahordozók exportja 43 milliárd euróval járulhatott hozzá az orosz költségvetéshez és az Ukrajna elleni háború finanszírozásához.

A kutatók megjegyezték, hogy bár az Európai Unió jelentősen csökkentette az olaj, a gáz és a szén importját Oroszországból az elmúlt hat hónapban, becslések szerint így is mintegy 85 milliárd dollárt fizetett orosz energiahordozókért.

A Crea rámutat, hogy az uniós tagországok közül Németország vásárolt a legnagyobb értékben (19 milliárd euró) orosz olajat, gázt és szenet. Globálisan ennél csak Kína fizetett többet (34,9 milliárd euró) az orosz energiahordozókért a szóban forgó időszakban.

Az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagok harmadik legnagyobb fogyasztója Hollandia 11,1 milliárd euróval.

A tanulmány az ukrajnai háború megindításának napja, 2022. február 24. és az augusztus 24. közötti időszakot öleli fel. A kutatóközpont az energiahordozók vezetékes és tengeri kereskedelméből származó adatok alapján készítette jelentését.

Ajvé: Végleg elzárják a gázcsapot az oroszok

Az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül nem indulnak újra az orosz gázszállítások, amíg a „kollektív Nyugat” fel nem oldja a Moszkva elleni szankciókat – közölte a Kreml.