Több tízezren tüntettek Prágában a cseh kormány, az EU és a NATO ellen

Szombaton (szeptember 3-án) becslések szerint 70 ezren tüntettek Prágában a cseh kormány ellen, felszólítva a kormánykoalíciót, hogy tegyen többet az energiaárak emelkedésének megfékezéséért, és hangot adva az Európai Unió és a NATO elleni tiltakozásnak – írja az Euractiv.

A tüntetés szervezői, akik számos radikális jobboldali politikai csoporthoz tartoztak, de megjelent a kommunista párt is azt mondták, hogy a közép-európai országnak katonailag semlegesnek kellene lennie, és közvetlen szerződéseket kellene kötnie a gázszállítókkal, köztük Oroszországgal.

A rendőrség becslése szerint délutánra a tüntetők száma mintegy 70 ezerre tehető.

„Tüntetésünk célja, hogy változást követeljünk, elsősorban az energiaárak, különösen az áram- és gázárak kérdésének megoldása terén, amelyek ősszel tönkreteszik gazdaságunkat”

– mondta Jiri Havel, az esemény társszervezője az iDNES.cz hírportálnak.

A tüntetés szervezői szerint Csehországnak katonailag semlegesnek kell lennie, és közvetlen szerződéseket kell kötnie a gázszállítókkal, köztük Oroszországgal – írja a DW.

A tüntetők elítélték a kormányt, amiért támogatja az Oroszország elleni szankciókat az ukrajnai háború miatt, és azzal vádolták, hogy képtelen megbirkózni a megugró energiaárakkal, valamint azzal, hogy a kormány több figyelmet fordít a háború sújtotta Ukrajnára, mint saját polgáraira.

A Vencel téren, a városközpontban tartott tüntetésre egy nappal azután került sor, hogy a kormány túlélte a bizalmatlansági szavazást, miközben az ellenzék azt állította, hogy nem tesz semmit az infláció, sem az energiaárak ellen.

A szavazás megmutatta, hogy az európai energiaválság hogyan táplálja a politikai instabilitást, mivel az emelkedő energiaárak tovább fokozzák az inflációt, amely már három évtizede nem látott szintre emelkedett.

Petr Fiala miniszterelnök, aki a jobbközép, ötpárti koalíciót vezeti, szombaton a CTK hírszolgálatnak azt mondta, hogy a tüntetők nem az ország érdekeit tartják szem előtt.

„A Vencel téren tartott tüntetést olyan erők hívták össze, amelyek oroszbarátok, szélsőséges álláspontokhoz állnak közel, és ellentétesek Csehország érdekeivel” – mondta.

Wolfgang Streeck: A német dominancia kora Európában lejárt

A gazdaságtörténész Németország válságáról és Európa jövőjéről beszélt nemrég az UnHerdnek.