Izrael és palesztinok miatt lázadozik a Google dolgozóinak egy csoportja

A dolgozók felszólították a vállalatot, hogy szüntesse meg az izraeli kormánnyal kötött mesterséges intelligencia-szerződését.

Ariel Koren a héten mondott fel, miután elmondása szerint a Google megpróbált megtorlást alkalmazni ellene, amiért ellenezte a Nimbus projektet, a Google, az Amazon Web Services, valamint az izraeli kormány és hadsereg közötti 1,2 milliárd dolláros mesterséges intelligencia- és számítástechnikai szolgáltatási megállapodást – írja a New York Times.

Az Alphabet Workers Union által vezetett sajtótájékoztatón a Google San Francisco-i központja előtt a munkavállalók és palesztin jogvédők egy kis csoportja követelte a Google-től a szerződés felfüggesztését.

Koren, aki maga is zsidó származású, 2021 májusában szólította fel a Google-t, hogy a Gáza elleni izraeli támadások fényében kötelezze el magát a palesztinok támogatására.

Októberben Koren nyilvánosan bírálta a Nimbus projektet, és felszólította a Google-t, hogy bontsa fel a szerződést, mert aggódott amiatt, hogy Izrael a technológiát a palesztinok megfigyelésére és bántalmazására használhatja.

Koren elmondta, hogy menedzsere egy hónappal később ultimátumot adott neki, hogy költözzön San Franciscóból Brazíliába, vagy mondjon fel. Mind a Google, mind a Nemzeti Munkaügyi Kapcsolatok Testülete kivizsgálta Koren panaszát, és nem találtak semmilyen szabálytalanságot.

Az év elején több száz alkalmazott írt alá egy belső petíciót, amelyben követelték, hogy a Google hagyjon fel a Koren elleni állítólagos megtorlással.

Ezen a héten Koren nyílt levelet írt az őt ért megtorlásokról és a Google állítólagos palesztin-ellenes elfogultságáról.

„Azért vagyunk itt, mert a Google vezetése úgy döntött, hogy a világ nemzeteinek a megfigyelés, az ellenőrzés és az erőszak eszközeivel való károsítása fontosabb, mint a dolgozóik értékei, a felhasználóik biztonsága és a palesztinok élete”

– mondta a sajtótájékoztatón Gabriel Schubiner, a Google egyik alkalmazottja és az Alphabet Workers Union tagja.

Hozzátette, a Google „az apartheidet választotta az igazságosság helyett” és „a pénzt az erkölcs helyett”.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Zsidó alkalmazottak mondatnák fel a Google Izraellel kötött szerződését

A radikális baloldali zsidó aktivisták ott tesznek be Izraelnek, ahol tudnak.