Zsidó alkalmazottak mondatnák fel a Google Izraellel kötött szerződését

Két zsidó származású Google-alkalmazott kulcsszerepet játszik abban a munkavállalói petícióban, amely felszólítja a Google-t és az Amazont, hogy mondják fel azt a közös szerződést, amelynek értelmében felhőalapú adatközpontokat építenek az izraeli kormány megbízásából.

A hatalmas, 1,2 milliárd dolláros, Project Nimbus nevű szerződést májusban írták alá, és Izrael egyik legnagyobb technológiai infrastrukturális vállalkozása. A Google és az Amazon az elkövetkező néhány évben hat felhőalapú tárolóközpontba helyezi át az izraeli adatokat.

A zsidó alkalmazottak nyílt levéle szerint az üzlet sérti az aláírók „alapvető értékeit”, mivel állítólag elősegíti a palesztinok megfigyelését és ösztönzi a zsidó települések bővítését.

„Én, mint a Google zsidó alkalmazottja, mélyen érzem az intenzív erkölcsi felelősséget” – mondta Ariel Koren, aki San Franciscóban él és a Google oktatási részlegénél dolgozik. „Amikor egy vállalatnál dolgozol, jogod van elszámoltathatónak és felelősnek lenni azért, ahogyan a munkádat ténylegesen felhasználják.”

Koren Gabriel Schubinerrel, a Google New York-i szoftvermérnökével együtt segített kidolgozni azt a nyílt levelet, amelyben a két mamutvállalatot a Project Nimbus szerződés megszüntetésére szólítják fel. A levél október 12-én jelent meg a brit Guardian hírportál vélemény rovatában, állítása szerint 390 Google és Amazon alkalmazott írta alá.

„Mint munkavállalók, akik ezeket a vállalatokat működtetik, erkölcsi kötelességünk, hogy felszólaljunk az alapvető értékek megsértése ellen” – állt a nyilatkozatban.

„Ez a technológia lehetővé teszi a palesztinok további megfigyelését és törvénytelen adatgyűjtését, és megkönnyíti Izrael palesztin földeken lévő illegális településeinek bővítését”.

Koren szerint mostanra több mint 1000 alkalmazott írta alá a petíciót, bár ők névtelenek maradnak, Koren és Schubiner egyike annak a mindössze három aláírónak, akik úgy döntöttek, hogy nyilvánosan azonosítják magukat.

Koren és Schubiner elmondta, hogy zsidó identitásuk elengedhetetlen ahhoz, hogy felszólaljanak a megtorlástól félő palesztin kollégák nevében.

„Zsidóként viszonylag mentesebbek vagyunk az antiszemitizmus vádjával szemben, amely gyakran felmerül ezekben a vitákban” – mondta Schubiner. „Elismerem azt a kiváltságot, amely az identitásomból fakad, és abból, hogy a megtorlástól való félelem nélkül beszélhetek erről a kérdésről.”

A Project Nimbus szerződésének megszüntetésére irányuló törekvés nehéz harcnak ígérkezik. A szerződés állítólag tartalmaz egy olyan biztosítékot, amely megakadályozza, hogy a technológiai óriások bojkottnyomásra visszalépjenek. Az Amazon Web Services rövid közleményében azt írta, hogy a vállalat „arra összpontosít, hogy a világelső felhőtechnológiánk előnyeit minden ügyfelünk számára elérhetővé tegyük, bárhol is legyenek”. A Google nem válaszolt a megkeresésre.

Koren és Schubiner rámutatott korábbi esetekre, amikor a Google reagált az alkalmazottak nyomására: leállította a Pentagonnal kötött szerződés megújítását és beszüntette a munkát egy cenzúrázott kínai keresőmotoron. Schubiner hozzátette, hogy amennyiben az izraeli kormánnyal kötött szerződés érvényben marad, reméli, hogy a nyílt levél a Google-t és az Amazont az üzleti szerződéseik átláthatóbbá tétele és a jövőbeli adattárolási projektek etikai normáinak elfogadása felé fogja terelni.

Koren és Schubiner a J.-nek elmondta, hogy azon dolgoznak, hogy meggyőzzék azokat a zsidó technológiai alkalmazottakat, akik jelenleg nem aktívan kritizálják Izraelt, hogy foglaljanak állást a szerződéssel kapcsolatban. „Nehéz megpróbálni ilyen jellegű beszélgetéseket folytatni, miközben a munkatársakat is meg kell hallgatni és velük tisztelettudónak lenni” – mondta Schubiner. „Ez nem egy könnyű beszélgetés. Olyan, amelyet a Google őszintén szólva megpróbált elkerülni és megpróbált leállítani, mert szerintük ez nagyon nehéz.”

A felhívás nyilvános támogatása nagyrészt a keményvonalas anticionista Izrael-kritikusokra korlátozódott, beleértve a Jewish Voice for Peace-t és az American Muslims for Palestine-t is. Ezek a csoportok támogatják az állam teljes bojkottját. Koren és Schubiner egyaránt elutasította a nyilatkozat lehetőségét, amikor arról kérdezték őket, hogy a Nimbus Projekten kívül is szeretnék-e, ha a Google és az Amazon megválna izraeli érdekeltségeitől.

Mindketten tagjai a Jewish Diaspora in Tech nevű, baloldali zsidókból álló koalíciónak is, akik azt mondják, hogy Izraellel és a cionizmussal kapcsolatos rendkívül kritikus álláspontjuk miatt kiközösítve érezték magukat a zsidó technológiai térségekből. Schubiner elmondta, hogy George Floyd meggyilkolása és a 2020-as Black Lives Matter tüntetések arra kényszerítették, hogy újraértékelje a magánélete és a Google-nál végzett munkája közötti megosztottságot.

„Eléggé megdöbbentett, hogy a méltányosságról szóló beszélgetések, amelyeket megpróbáltunk folytatni ebben a [zsidó Google] térben, nagyon gyorsan olyan beszélgetésekbe torkolltak, amelyek az antiszemitizmust használták eszközként arra, hogy elkerüljék a faji méltányosság más fajtáiról való beszélgetést” – mondta Schubiner. Elmondása szerint mostanra mintegy 200-an csatlakoztak a Zsidó Diaszpóra a Technológiában nevű belső Google-csoporthoz.

„Nem tudom, hogy a Nimbus elhagyására vonatkozó követelés teljes mértékben teljesíthető-e” – tette hozzá Schubiner. „A dolgozókon múlik, hogy eldöntsék, ez egy olyan kérdés, ami eléggé érdekel minket ahhoz, hogy tényleg a saját bőrünket is vásárra vigyük a játékban.”

Nemtelen ideológiák — Hogyan váltak a progresszív elméletek a hivatalos amerikai állásponttá?

Névmásokat és szexualitásokat ünnepel az amerikai Külügyminisztérium, gender stratégiát ad ki a Fehér Ház. A tegnap még kinevetett progresszív ideológiák mára az amerikai kormányzat hivatalos álláspontjává váltak. Hajdú Tímea véleménycikke.