Izrael és Japán új védelmi megállapodást írt alá

Izrael és Japán védelmi megállapodást írt alá, amely lehetővé teszi a nagyobb katonai felszerelésekkel és technológiával kapcsolatos együttműködést, a közeledés jeleként, mivel idén ünneplik a diplomáciai kapcsolatok 70. évfordulóját.

Beni Ganz izraeli védelmi miniszter japán kitérője az Egyesült Államokban tett látogatásának végére esik, ahol magas rangú tisztviselőkkel tárgyalt Irán nukleáris programjáról és más biztonsági kérdésekről.

Japánnak a Csendes-óceánon megnövekedett feszültséggel kell szembenéznie, miután Nancy Pelosi augusztusban Tajvanra látogatott, egy olyan önálló demokráciába, amelyet Peking sajátjának tekint. Pelosi látogatása óta Kína fokozta a Tajvan körüli hadgyakorlatokat és rakétákat lőtt ki a Japánhoz közeli vizekre.

Mindez aggasztja a térség tisztviselőit, akik szerint Kína folytathatja a régió status quoját és stabilitását veszélyeztető magatartását.

Japán szerdán bejelentette, hogy tervezi védelmi költségvetésének növelését és nagyobb hatótávolságú rakéták kifejlesztését a kínai és orosz fenyegetésekkel szemben.

Palesztin NGO-k ünneplik a „terror császárnőjének” szabadulását

A most szabadult Sigenobu Fuszako alapította japán Vörös Hadsereg három merénylője 26 embert lőtt agyon a tel-avivi repülőtéren 1972-ben.

„A megállapodás, amely hivatalosan egy korábbi, Izraellel 2019-ben aláírt védelmi megállapodás kibővítése,

segíti Japánt abban, hogy előmozdítsa a „szabad és nyitott Indo-csendes-óceáni térség” elérésére irányuló célját”

– mondta Yasukazu Hamada védelmi miniszter az Associated Press szerint.

Ganz szerint az új megállapodás „erősíteni fogja mindkét ország védelmi képességét, valamint közös hozzájárulásunkat a békéhez és stabilitáshoz a régióinkban és az egész világon”.

A megállapodás azért is jelentős Izrael számára, mert Jeruzsálem továbbra is mérlegeli, hogyan találja meg a megfelelő egyensúlyt Kína, az Egyesült Államok és más nyugati szövetségesek közötti kapcsolataiban.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Japán újra katonai nagyhatalom lesz?

Lehet, hogy a „hadsereg” neve „Japán Önvédelmi Erők”, de ezen erők mérete és képességei vetekszenek Nagy-Britanniáéval és Franciaországéval.