Japán újra katonai nagyhatalom lesz?

Lehet, hogy a „hadsereg” neve „Japán Önvédelmi Erők”, de ezen erők mérete és képességei vetekszenek Nagy-Britanniáéval és Franciaországéval – írja a National Interest. 

Nyolcvan évvel ezelőtt a Japán Birodalom a világ egyik legerősebb haditengerészetével rendelkezett, és hadseregei hatalmas hadjáratba kezdtek Délkelet-Ázsia és a Csendes-óceán nyugati részének nagy része ellen. Területe Kína nagy részére kiterjedt, hadserege pedig megállíthatatlannak tűnt – kevesebb mint négy évvel később azonban városai elpusztultak, hadserege és haditengerészete pedig legyőzetett. Ma Japán az Egyesült Államok egyik legfontosabb szövetségese, és kulcsfontosságú partner lehetne egy Kína elleni háborúban – állítja a cikk.

A szerény nevű Japán Önvédelmi Erők (JSDF) 1954-ben jöttek létre. A japán alkotmány miatt azonban, amely örökre lemondott a háborúról mint a nemzetközi viták rendezésének eszközéről, a JSDF-et csak védelmi célokra szánták. A 75 000 fős, enyhén felfegyverzett Nemzeti Rendőrségi Tartalékból nőtt ki, amelyet közvetlenül a koreai háború kitörése után, 1950-ben hoztak létre.

Jelenleg a JSDF aktív állománya közel 250 000 főt számlál, és Japán GDP-jének egy százalékát fordítják a védelmi költségvetésre.

Még akkor is, ha Japán a védelmi képességekre összpontosít – és ez magában foglalja a „katonai” szó gondos kerülését ha a fegyveres erőiről van szó -, a kormánya látja a potenciális ellenfelek, köztük Kína, Észak-Korea és Oroszország által jelentett veszélyeket. Ezért Tokióban a tisztviselők elkezdték arra ösztönözni a polgárokat, hogy tegyék félre a japán hadsereg „erőteljesebb” szerepvállalásával kapcsolatos, széles körben elterjedt aggodalmakat, miközben a védelmi kiadások növelésének támogatását is megpróbálják megszerezni.

Az Associated Press jelentése szerint jelenleg Tokió évente több tízmilliárd dollárt fordít Japán egyre növekvő arzenáljára, amely jelenleg közel 1000 harci repülőgépből, több tucat rombolóból, sőt tengeralattjárókból áll. Világviszonylatban az Egyesült Államok, Oroszország, Kína és India után az ötödik helyen áll a hadsereg összméretében, míg védelmi költségvetése jelenleg a hatodik a 140 ország között.

Öt tényező, mely véget vethet Kína felemelkedésének

Sokan kongatják a vészharangokat Kína felfelé törése kapcsán. Vajon milyen bel- és külpolitikai tényezők vethetnek véget Kína felemelkedésének? Zsiros Egon írása.

A lassulásnak sincs jele, mivel Japán továbbra is a legjobb felszerelésekbe és kézifegyverekbe fektet be. A kritikusok arra figyelmeztetnek, hogy Tokiónak tanulnia kellene a múltjából, és vissza kellene vonulnia az ilyen merész katonai terjeszkedéstől. A japán hadsereg támogatói mégis azt mondhatják, hogy ez szükséges, sőt időszerű a Washingtonnal és a regionális partnerekkel való szövetséghez.

„Japánnak különböző kockázatokkal kell szembenéznie, amelyek több frontról érkeznek”

– mondta az AP-nek Heigo Sato védelmi szakértő, a tokiói Takushoku Egyetem Világtudományi Intézetének professzora.

Ezeket a fenyegetéseket felismerve Japán olyan arzenált épített ki, amely több mint 900 harci repülőgépet tartalmaz, míg haditengerészete 48 rombolóból, köztük nyolc Aegis rakétaelhárító rendszerrel felfegyverzettből és 20 tengeralattjáróból áll.

Japán is egyike azon amerikai partnereknek, amelyek megvették a Lockheed Martin F-35 Lightning II lopakodó vadászgép fejlett változatát, amelyből 42 darab az F-35B változat lesz. Amellett, hogy az ötödik generációs lopakodó repülőgép legnagyobb felhasználója lesz, az Izumo-osztályú többcélú rombolókon történő bevetés lehetővé teheti Japán számára, hogy a második világháború óta először de facto repülőgép-hordozókat üzemeltessen.

A „japán Schindler”, Higuchi Kiichirō altábornagy története

A Higuchi által megmentett 20 000 zsidó közül sokan később nagykövetek és tudósok lettek az Egyesült Államokban és Izraelben.