Egy izraeli cég védőmellényei óvják a NASA női asztronautáit az űrutazás során

A NASA Artemis-programjának célja, hogy 1972 után ismét embert juttassanak a Holdra, ebben játszik fontos szerepet egy izraeli cég.

Ha minden jól megy 2025 végén, az Artemis-III viszi azokat az asztronautákat, akik már a Hold felszínére lépnek, egyikük egy nő lesz. aki használni fogja az izraeli-amerikai StemRad startup cég által kifejlesztett, kifejezetten női űrhajósok számára gyártott sugárzás elleni védőmellényt is – írja a nocamels.com, amelyet a zsido.com szemlézett.

A hamarosan kezdődő pilóta nélküli küldetés során „próbababákat” visznek fel, amelyek közül az egyik az AstroRad nevű mellényt viseli. A kísérlet során a kozmikus sugárterhelést és az eszköz nyújtotta védelmet vizsgálják.

A két bábut olyan anyagokból gyártották, amelyek egy nő csontjait és szerveit utánozza, a nevük pedig Helga és Zohar.

Zohar viseli majd a védőmellényt, így a tudósok adatokat gyűjthetnek arról, hogy az űrhajósok mennyi sugárzásnak lehetnek kitéve az Orion belsejében egy holdi küldetés során, olyan körülmények között, amelyeket a Földön nem lehet rekonstruálni. A mellény a felsőtestet, a méhet és a vérképző szerveket védi.

Az eddigi tapasztalatok alapján a nők jellemzően érzékenyebben reagálnak a nyílt űrben tapasztalható sugárzásra.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Történelmet írhat Jessica Meir: ő lehet az első nő, aki a Holdra lép

Meir egy korábbi küldetése során az űrbe magával vitt egy izraeli zászlót valamint egy képeslapot is a Jad Vasemből,