Békésen tiltakozott a Horthy-szobor ellen hat holokauszt-túlélő a parlamentben

Hat holokauszttúlélő ment pénteken az Országházba, hogy békésen tiltakozzanak a Horthy-szobor ellen, amit pár napja a Mi Hazánk felavatott Dúró Dóra parlamenti alelnök irodájában – adta hírül a Telex.

A túlélők egy közhasznú nemzetközi szervezet, a Centropa kezdeményezésére találkoznak minden évben, de most a DK-s országgyűlési képviselő, Oláh Lajos megkeresése után kötelességüknek érezték, hogy felszólaljanak a Horthy-szobor ellen, ugyanis nem értik, hogyan avathattak ilyen szobrot az Országházban 2022-ben. Nemcsak Dúró Dórára, de Kövér László házelnökre is haragszanak, aki azt mondta, azért nem tiltja meg a szoboravatást, mert Dúró döntése, hogyan rendezi be az irodáját.

Az egyik túlélő, a 86 éves Jávor Zsuzsanna erről, azt mondta,

„az nem az ő szobája, hanem egy parlamenti szoba. Nem hiszem, hogy akármit megcsinálhat ott, mert az nem arra való”.

A hat túlélő röviden megosztotta a saját történetét is.

A 83 éves Sommer Katalint az anyjával és az öccsével vitték le a Duna-partra.

„A sor elejét belelőtték a Dunába, mi annak köszönhetjük az életünket, hogy valaki értesítette Raoul Wallenberget, aki odajött, és neki köszönhetően minket visszazavartak a házakba.”

Katalin apját munkaszolgálatra vitték, ahol vasúti síneket építettek, majd egy őr agyonverte. A többi rokonát Auschwitzba szállították, ahonnan egyikük sem jött haza.

„Egyszerűen felháborítónak érzem, hogy ma előfordulhat olyan, hogy egy olyan embernek, aki az áldását adta erre a mocsokságra, annak szobra lehet a magyar Parlamentben”

– mondta.

Hozzá csatlakozott a 82 éves Kádár Zsuzsa is Nyíregyházáról, akinek 1944-ben az apját munkaszolgálatra vitték, a családját pedig gettóba. Onnan az anyja és a nagyszülei Auschwitzba kerültek, ahol a nagyszüleit a vonatról leszállás után rögtön a gázkamrába terelték. Kádárt kimentették a gettóból, két vadidegen nő vitte fel őt Budapestre, ahol bujkálnia kellett.

„Hatvannégy családtagomat pusztították el a háborúban”

– mondta.

Az akcióról a Telex kérdezte a Mi Hazánkat is, akik azt válaszolták,

„nem tudjuk, ki volt az a hat személy, aki a Parlamentben tiltakozott a Horthy-szobor miatt, és azt sem, hogy tagjai-e valamelyik pártnak, vagy tartoznak-e valamelyik párt holdudvarába. Mi azonban több mint hat zsidó származású személyt ismerünk, akik hálásak Horthy Miklósnak.

Természetesen nem távolítjuk el Horthy Miklós szobrát a Parlamentből.”

A Telex eredeti teljes cikke itt olvasható.

Elítélte a Horthy-szobrot Izrael Állam nagykövetsége

„NINCS helye és toleranciája az antiszemitizmusnak és az antiszemita eszméknek.”