Zelenszkij a Velencei Filmfesztiválon kéri a filmes közösség támogatását

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetben mondott szenvedélyes beszédet szerdán a Velencei Filmfesztivál megnyitóján, amelyben a világ filmes közösségének támogatására szólított fel, az  Oroszországgal folytatott heves harcok közepette — írja a Variety.

„A kultúra szereplői: rendezők, producerek és színészek, forgatókönyvírók, operatőrök, zeneszerzők, művészeti vezetők, díszlettervezők, kritikusok és még sokan, sokan mások, a világ számos országából, akik mindannyian ugyanahhoz a mozis családhoz tartoznak!”

– mondta Zelenszkij a fesztivál Sala Grande vetítővásznára sugárzott, előre felvett beszédében.

„A legkevesebb, amit tehetsz – pontosabban amit nem szabad tenned -, hogy ne félj. Ne fordítsatok hátat nekünk. Ne menjetek tovább. Ne maradjatok semlegesek”

– fogalmazott az ukrán elnök.

Zelenszkij kiemelte, hogy kifejezetten a film és a kultúra világához fordul, mert „egyesek számára a hatalom csak rakétákban és atomfegyverekben áll, míg számunkra a hatalom a filozófiában, a mentalitásban, az értelemben és a szavakban rejlik”.

„Szeretném, ha minden ország, minden nemzet, minden intézmény, minden közösség a világon világosan megértené, min megy keresztül jelenleg Ukrajna”.

„A lehető legvilágosabb nyelven kell beszélnünk erről a háborúról: a mozi nyelvén, azon a nyelven, amelyen mindannyian beszélnek”.

Az ukrán vezető folytatta:

„Nem a robbanásokat fogják látni; a lövöldözéseket; a gomolygó füsttel teli romokat. A fájdalmat és a könnyeket. Azt fogják látni, amit az emberek többsége általában nem lát. Minden film leglényegesebb részét, azt, amit általában senki sem vesz észre” – mondta Zelenszkij közvetlenül azelőtt, hogy egy 358 gyermek és tinédzser nevét tartalmazó lista kezdett el leperegni egy fekete háttér előtt „Oroszország megölte” felirat alatt.

„A nevek fontosak; a feledésbe és a homályba merülnek. Mert abban a pillanatban, amikor megjelennek a képernyőn, szinte minden néző két dolog közül csak egyet tesz: vagy bekapcsolódik, vagy feláll és elmegy” – mondta.

„De tudom, hogy az első a legfontosabb. A második nem lehet lehetséges”.

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága 13 477 civil áldozatot regisztrált az országban azóta, hogy Oroszország februárban megszállta Ukrajnát.

Ilyen fejet vág Putyin amikor hazudnak neki

Az orosz Nemzeti Gárda főnöke újságolta Putyinnak hogy az ukránok hálásak az orosz csapatok bevonulásáért. Ezt még az elnök sem biztos hogy elhiszi.