Tovább erősödnek az antiszemitizmussal kapcsolatos félelmek Franciaországban

Egy zsidó férfi közelmúltbeli meggyilkolása Párizs közelében, amelyet állítólag egy muszlim férfi követett el, újra felerősítette a franciaországi antiszemitizmussal kapcsolatos aggodalmakat – többek között a férfi szülőhazájában, Tunéziában élő zsidó vezetők részéről is — írja a Jewish Telegraphic Agency.

A feltételezett gyilkos, Mohamed Dridi augusztus 23-án adta fel magát a rendőrségen, és bevallotta, hogy három nappal korábban megölte a 34 éves Eyal Haddadot egy körülbelül 100 dolláros tartozás miatt – derül ki a Nemzeti Antiszemitizmust Figyelő Iroda (BNVCA), egy neves francia megfigyelőcsoport hétfői beszámolójából. A csoport szerint Dridi és Haddad ismerték egymást, és ugyanabban a lakóparkban laktak Longperrierben, egy Párizstól mintegy 30 mérföldre északkeletre fekvő városban.

A BNVCA vezetője, Sammy Ghozlan azt mondja, hogy szerinte a gyilkosság antiszemita gyűlölet-bűncselekmény volt. Ghozlan egykori Párizs környéki rendőrkapitány, aki 2015-ben Izraelbe költözött, és úgy véli, hogy a francia rendőrség nem veszi elég komolyan az antiszemitizmust.

A Haddad-ügyben Ghozlan vádja Dridi több, a közösségi oldalakon közzétett bejegyzésén alapul – mondta kedden egy interjúban a Qualita nevű, Franciaországból Izraelbe bevándorlókat segítő izraeli szervezetnek.

Dridi arról írt, hogy gyűlöli Franciaországot, gyűlöli a zsidókat és gyűlöli Izraelt – mondta Ghozlan.

A BNVCA átadta a közösségi médiaposztokról szóló dokumentációt a rendőrségnek, és a folyamatban lévő nyomozás miatt nem osztja meg azokat, mondta Ghozlan.

Más zsidó csoportok óvatosabb megközelítést alkalmaznak a gyilkosság antiszemitizmusként való megítélésében. Yonathan Arfi, a francia zsidó közösségeket tömörítő CRIF vezetője elmondta, hogy a francia zsidóságot képviselő legjelentősebb csoport további információkra vár arról, hogy mi történt a tunéziai Djerbában született Haddaddal. A hatóságok nem adtak ki semmilyen információt az ügyről – mondta kedden.

„Ha a gyilkos internetes bejegyzéseiről szóló információk helytállóak, úgy gondolom, hogy a rendőrségnek és az ügyészségnek antiszemita gyűlölet-bűncselekményként kellene kezelnie az ügyet”

– mondta Arfi.

„Azt akarjuk, hogy a hatóságok vizsgálják meg ezt a szempontot”.

Az eset több más esetre emlékeztet, amelyek riadalmat keltettek a francia zsidók körében azzal kapcsolatban, hogy a francia rendőrség kellő komolysággal kezeli az antiszemitizmust. A legismertebb Sarah Halimi zsidó nő esete volt, akit 2017-ben gyilkolt meg szomszédja, a 31 éves Kobili Traore.

Traore állítólag Allahról kiabált és démonnak nevezte Halimit, miközben a harmadik emeleti lakásában ütlegelte, majd kidobta az ablakon. A CRIF és más zsidó csoportok azzal vádolták a médiát, hogy nem számoltak be Halimi meggyilkolásáról, hogy az ország akkori elnökválasztásán induló jobboldali pártok ne használhassák fel kampányukban az esetet bizonyítékként a többségi muszlimok lakta külvárosokban történő nagyfokú bűnüldözés mellett.

Tavaly Franciaország legfelsőbb bírósága megállapította, hogy Traore marihuána fogyasztás miatti állapotának okán nem képes bíróság elé állni. A párizsi zsidók válaszul nagyszabású tiltakozást rendeztek.

2018-ban Mirelle Knoll holokauszt-túlélőt ölte meg muszlim szomszédja, Yacine Mihoub és egy bűntársa azért, mert zsidó volt – mondta ki egy bíróság 2021-ben, mielőtt Mihoubot és a bűntársát életfogytiglani, illetve 15 év börtönbüntetésre ítélte.

Az év elején a francia hatóságok, miután egy feltételezett elkövető közösségi médiában közzétett bejegyzései miatt riasztották őket, közölték, hogy az antiszemitizmust tekintik indítéknak egy 91 éves zsidó férfi meggyilkolásában, amelyet egy muszlim szomszédja követett el.

Egy másik esetben egy fiatalember családja, aki meghalt, miután elütötte egy villamos, azt állította, hogy antiszemita támadásban üldözték a jármű elé; a rendőrség végül két férfit vádolt meg Jérémie Cohen megtámadásával, de antiszemitizmusra mint indítékra nem hivatkozott.

Ghozlan elmondta, hogy szerinte egy alapos vizsgálat ki fogja deríteni, hogy Haddad meggyilkolása antiszemita jellegű volt-e.

„Az a benyomásom, hogy az elkövető jól ismerte a Haddad családot, hosszú időn keresztül készítette elő tettét, és küldetésnek tekintette egy zsidó megölését” – mondta Ghozlan a Qualitának adott interjúban.

„Azt kérjük, hogy a francia kormány állítsa bíróság elé a gyilkost, folytasson le egy átlátható vizsgálatot, és emeljen teljes vádat ez ellen az aljas gyilkos ellen, hogy megelőzze a hasonló eseteket” – mondta Chaim Bitan tunéziai főrabbi egy nyilatkozatban a Times of Israel beszámolója szerint. Haddadot állítólag Izraelben temették el, ahol a családja él.

A gonosz tagadása – minden, amit a Sarah Halimi-ügyről tudni kell

A bíróság döntését sokan a jog megcsúfolásának érzik Franciaországban és szerte a világon. Összefoglaló Sarah Halimi ügyéről és annak következményeiről.