Natan Saranszkij: Gorbacsov csak globális nyomásra engedte ki a szovjet zsidókat

Natan Saranszkij egykori refuznyik és cionizmusáért a szovjet börtönöket is megjárt aktivista egy interjúban azt mondta, hogy Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió néhai vezetője soha nem engedte volna szabadon a szovjet zsidókat, ha nincs globális nyomásgyakorlás. Saranszkij megjegyzései Gorbacsov kedden bekövetkezett halálát követően hangzottak el.

A volt miniszter és a Zsidó Ügynökség, a Szochnut elnöke elmondta, hogy Gorbacsov számára az a súlyos ár, amelyet a Szovjetunió a politikai elnyomás miatt fizetett, győzte meg arról, hogy lazítson a zsidó gyakorlatra és a kivándorlásra vonatkozó politikán, nem pedig a szovjet zsidók iránt érzett szimpátia.

Saranszkij, aki közel kilenc évet töltött kényszermunkatáborban, volt az első szovjet politikai fogoly, akit Gorbacsov szabadon engedett, miután 1985-ben átvette a Szovjetunió vezetését.

„Gorbacsov erősen hitt a kommunizmusban, és úgy vélte, hogy Marx és Lenin eszméi valóban a legjobbak, de azt is felismerte, hogy a rendszer nem működik a Szovjetunióban”

mondta Saranszkij a The Times of Israelnek.

„Megértette, hogy szükség van némi szabadságra az embereknek”, például nagyobb polgári jogokra és gazdasági lehetőségekre.

„Amit nem értett meg, hogy ha egy kis szabadságot adsz, az emberek sok szabadságot fognak követelni”

– mondta.

Saranszkij elmondta, hogy Gorbacsovot már azelőtt, hogy 1985-ben a Szovjetunió Kommunista Pártjának főtitkára lett, megdöbbentette az a hatalmas ár, amelyet a Szovjetunió a kereskedelmi korlátozások és egyéb szankciók formájában fizetett a Nyugat által a Szovjetunióra helyezett nyomás miatt, beleértve a szovjet zsidóságot is.

„Első nyugati útján, még mielőtt vezető lett volna, folyamatosan kérdezgették a zsidók helyzetéről, Saranszkijról és a prominens szovjet disszidens Andrej Szaharovról, Gorbacsov pedig azt válaszolta, hogy nem tudja, kik ezek az emberek, és nem érti, miért fizet értük ilyen súlyos árat a Szovjetunió”

– mondta Saranszkij.

Az egykori refuznyik azt is állította, hogy miután Gorbacsov elkezdte szabadon engedni a politikai foglyokat, köztük a zsidókat is, ő és kommunista rendszere aggódni kezdett a tömeges kivándorlás és az ebből fakadó politikai instabilitás lehetősége miatt, és megpróbálta ismét korlátozni a kivándorlást.

Csak Gorbacsov 1987-es washingtoni látogatása és az amerikai zsidó szervezetek által szervezett Szabadság vasárnapja tüntetés után, amelyen mintegy 250 000 tüntető vett részt, kezdett a szovjet vezető enyhíteni a kivándorlási korlátozásokon, állítja Saranszkij, aki hozzátette, hogy Gorbacsovnak soha nem volt kapcsolata zsidókkal vagy zsidó szervezetekkel, és hogy a zsidó nép általában véve kevés jelentőséggel bírt számára.

„Nem volt antiszemita, nem voltak benne a sztálini vagy brezsnyevi rezsimek előítéletei, de nem emlékszem, hogy különösebb szimpátiát fejezett volna ki a zsidókkal szemben”

– mondta Saranszkij.

„Jó volt ez az új politika a szovjet zsidóságnak? Igen, nyilván. De a zsidó világ nyomása nélkül, amelyet a néhai amerikai elnök, Ronald Reagan és más világvezetők támogattak, Gorbacsov valószínűleg soha nem engedte volna ki a zsidókat a Szovjetunióból”.

Szerető, özvegy, ékszerész, avagy hogyan juthatott NATO-titkokhoz egy orosz kém?

Egy nemrég megjelent oknyomozó riport szerint az orosz katonai hírszerzés egyik ügynöke közeli kapcsolatot alakított ki a nápolyi NATO-parancsnokságon szolgáló több személlyel is.