Megnyitották a felújított Vasvári Zsinagógát

Hagyományos ünnepi összejövetel keretében nyitották újra kedden az eredeti formájában helyreállított Vasvári Pál utcai Zsinagógát. A magyarországi haszidizmus bölcsőjének számító imaház felújítását fele részben az EMIH támogatta, de adományok is érkeztek, és a költségekhez több tízmillió forinttal járult hozzá a magyar kormány is — írja lapunknak eljuttatott közleményében az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség.

Az 1887-ben egy lakóház udvarán épült, és az elmúlt év során felújított zsinagógát augusztus 30-án vehették ismét birtokukba az Oberlander Báruch rabbi, a Budapesti Ortodox Rabbinátus elnöke által vezetett közösség tagjai. A  Fellner Sándor tervezte épület rekonstrukcióját a Centralwood Kft. és a Balanced Kft. végezte. Kijavították egyebek között a közeli építkezések miatt keletkezett repedéseket, sérüléseket, továbbá megújultak az ólomüveg ablakok. A zsinagóga világítását is korszerűsítették a két megmaradt, eredeti állólámpa mintájára készíttetett tucatnyi új lámpatest felhasználásával. Kézi festéssel restaurálták, és újraaranyozták a tóraszekrényt és a tóraolvasót, valamint megújították az imatér belső díszítő festését is.

Oberlander Báruch beszédében utalt arra, hogy a budapesti ortodox zsidóság először a Vasvári Pál utcai zsinagógában lelt igazi otthonra, nem sokkal azután, hogy 33 éve feleségével Batsevával, a Lubavicsi Rebbe küldötteként az Egyesült Államokból Budapestre érkeztek.

„Ennek a zsinagógának a különlegessége mindig az volt, hogy egyrészt ide jártak az emberek Talmudot imádkozni reggel-este, másrészt ide jártak a közösség tagjai tanulni”

– mondta Oberlander Báruch rabbi, a Chábád-Lubavics mozgalom vezetője, aki felidézte a zsinagóga történetét és büszkén mesélte, hogy Köves Slomó, az EMIH–Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbija, a 90-es években, az első bócher-csoport tagjaként, ebben az épületben kezdte meg ismerkedését a zsidó tanokkal.

Köves Slomó felidézte a zsinagógához kötődő személyes emlékeit, például hogy itt volt a bar micvája, sőt, a rabbiavatása is.

„Nagyon örülök annak, hogy egy kicsit visszaadhattam nemcsak a közösségnek, hanem ennek az épületnek is valamit abból, amit itt kaptam. Nagy öröm, hogy ez az épület most végre méltó állapotban várja látogatóit, de persze mindez eltörpül  amellett az érték mellett, amit ez a hely képvisel, ami pedig Oberlander rabbi és a felesége, a rebecen érdeme, akik 30 éve ugyanazzal a töretlen lelkesedéssel és kitartással dolgoznak”

– mondta az EMIH vezető rabbija.

A megnyitó alkalmából az EMIH és a Chábád rabbijai úgynevezett kumzitz-ot tartottak, ahol – terített asztal mellett – a mintegy 500, szöveg nélküli hászid, spirituális dallamból énekeltek el néhányat, miközben vidám hászid történeteket meséltek.

Nézegessen képeket a megnyitóról és a felújított zsinagógáról:

125 éve, ezen a napon gyűltek először össze Izrael megálmodói

1897 augusztusában, a 2000 éves száműzetés után először gyűltek össze a világ minden részéből származó zsidó küldöttek.